Lasagne to danie, które nieodłącznie będzie się nam kojarzyć ze słoneczną Italią. Zazwyczaj jest ono przygotowywane z dodatkiem mielonej wołowiny oraz z dużą ilością sosu pomidorowego i bazylii. Całość zwykle pokrywana jest sosem beszamel oraz serwowana z dodatkiem przypieczonego sera. Jednocześnie, lasagne może być przygotowywana na wiele, różnych sposobów. Jeśli uwielbiamy zarówno to danie jak i
spaghetti carbonara, wówczas możemy obie te potrawy połączyć w jedno! Lasagne carbonara to oryginalny i prosty w przygotowaniu przepis, który łączy w sobie włoską tradycję z nowoczesnym sposobem jej interpretacji. Spróbujmy więc to danie przygotować samodzielnie, a następnie delektować się jego smakiem.
Czy lasagne carbonara można przygotować szybko i prosto?
Każdy z nas ceni sobie szybkość i prostotę przygotowywanych dań. Zwykle nie mamy ochoty na to, by spędzać w kuchni połowę dnia, a drugą połowę poświęcić na poszukiwanie składników w sklepach spożywczych. Okazuje się jednak, że lasagne carbonara można przygotować w wyjątkowo prosty i szybki sposób, bez zbędnego wysiłku. Odpowiedni makaron znajdziemy praktycznie w każdym sklepie spożywczym, podobnie zresztą jak boczek, pieczarki, śmietanę czy cebulę. Oczywiście nie możemy zapomnieć o żółtym serze, którzy pomoże nam wykończy całe danie. Poszczególne produktu należy układać warstwowo - dokładnie tak, jak ma to miejsce podczas przygotowywania klasycznej lasagne. Całość wystarczy zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 20-30 minutach możemy serwować naszą odmienioną wersję lasagne, która z pewnością zaskoczy nas samych jak i naszych gości.
Jak udekorować i z czym podawać lasagne carbonara?
Zgodnie z powiedzeniem, że je się również oczami, warto poświęcić chwilę na to, by wzbogacić walory wizualne, a być może nawet i smakowe przygotowanego dania. Już na etapie podsmażania boczku i pieczarek możemy pokusić się o dodanie suszonego oregano, która sprawi, że lasagne będzie jeszcze bardziej aromatyczna i pełna smaku. Jeśli zaś chodzi o dekorowanie, to możemy posiekać natkę pietruszki i posypać nią kawałek znajdujący się na talerzu. Z pewnością doda to lasagne carbonara nieco więcej kolorytu. Raczej nie zaleca się serwowania dodatkowo różnorodnych sosów, dodatków czy dipów. Lasagne carbonara jest daniem o aksamitnej konsystencji oraz głębokim smaku. Nie musimy więc silić się na to, by jeszcze "czymś" ją udoskonalić. W wersji oryginalnej danie to jest zdecydowanie najlepsze.
Dawid