Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinie pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 centymetra. Odłóż (możesz je też chwilę podsmażyć lub podpiec, żeby pozbyć się nadmiaru wody).
Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone.
Dodaj przecier pomidorowy. Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z plastrów cukinii ułożonych obok siebie na skos - tak, aby zakrywały sos. Powtórz to jeszcze dwa razy, aż uzyskasz po trzy warstwy sosu i cukinii. Na ostatnią warstwę cukinii połóż jeszcze pozostały sos i posyp żółtym serem.
Piecz bez przykrycia w 180°C bez termoobiegu (góra-dół) przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.
Podawaj z ulubioną surówką.