Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marzy Ci się stworzenie prostego i pysznego dania w niewiele więcej niż godzinę? Szukasz wegetariańskiego posiłku, który wypełni żołądek i podbije kubki smakowe? Lasagne z bakłażanem to przepis, którego zdecydowanie powinieneś(-aś) spróbować. Niezwykłe połączenie warzyw, sosu bolońskiego i makaronu zachwyciło już niejedną wybredną duszę. Aby przygotować danie, które pokocha zarówno dorosły, jak i dziecko, będziesz potrzebować następujących składników: sos boloński WINIARY, makaron do lasagne, duży bakłażan, bazylia, oliwa z oliwek, parmezan lub twardy ser żółty oraz ser mozzarella. Dokładne proporcje poszczególnych elementów znajdziesz w spisie powyżej. Zaczynamy gotowanie!
Lasagne z bakłażanem — przepis krok po kroku
Przygotowanie lasagne z bakłażanem i mozzarellą rozpocznij od pokrojenia tytułowego warzywa w kostkę. Następnie rozgrzej oliwę na patelni i smaż go, aż zbrązowieje oraz stanie się miękki. Kolejny krok to dodanie sosu bolońskiego WINIARY. Zalej nim bakłażana i duś całość na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie doprowadź do wrzenia osoloną wodę i włóż do niej makaron do lasagne. Gotuj przez ok. 8 minut według instrukcji umieszczonej na opakowaniu aż stanie się al dente. Kolejny krok to ułożenie poszczególnych warstw w naczyniu żaroodpornym. Pierwszą z nich powinien stanowić sos z warzywami. Następna to makaron do lasagne, który należy posypać startym serem mozzarella. Układanie warstw powtórz jeszcze 2 razy, a na samą górę nałóż pokaźną porcję tartego parmezanu. Tak przygotowane danie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Na koniec całość posyp świeżą, posiekaną bazylią i pyszna lasagne gotowa!
Lasagne wegetariańska — danie na każdą okazję i bez okazji
Wyjątkowy smak to nie wszystko, czym zachwyci Cię lasagne wegetariańska, choć o nim można byłoby się jeszcze długo rozpisywać. Znacznie lepiej będzie jednak spróbować tego dania i sprawdzić, skąd biorą się te zachwyty. Ponadto warto także wiedzieć, że taki posiłek jest bardzo uniwersalny. Doskonale sprawdzi się na obiad i kolację, a z pewnością również nikt nie będzie Ci wrzucał, jeśli zjesz jeden aromatyczny kawałek na śniadanie. Zdecydowanie także rozważ przygotowanie lasagne z bakłażanem, jeśli zapowiedzieli się u Ciebie goście. To danie spełni wymagania zarówno dobrych znajomych, jak i najbardziej wymagających teściów. Możesz także wypróbować przepis na lasagne w klasycznej wersji.
Pokrój bakłażana w kostkę i podsmaż na oliwie aż będzie lekko brązowy i miękki
Dodaj sos bolognese Winiary i duś razem przez 10 minut.
We wrzącej wodzie podgotuj makaron do lasagne według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente, ok. 8 minunt.
W naczyniu do pieczenia wyłóż warstwę sosu, na nim połóż wartwę makaronu, następnie startego sera mozzarella. Powtórz jeszcze 2 razy, na koniec ostatnią warstwę mozzarelli posyp tartym parmezanem.
Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Posyp posiekaną bazylią.