Marzy Ci się stworzenie prostego i pysznego dania w niewiele więcej niż godzinę? Szukasz wegetariańskiego posiłku, który wypełni żołądek i podbije kubki smakowe? Lasagne z bakłażanem to przepis, którego zdecydowanie powinieneś(-aś) spróbować. Niezwykłe połączenie warzyw, sosu bolońskiego i makaronu zachwyciło już niejedną wybredną duszę. Aby przygotować danie, które pokocha zarówno dorosły, jak i dziecko, będziesz potrzebować następujących składników: sos boloński WINIARY, makaron do lasagne, duży bakłażan, bazylia, oliwa z oliwek, parmezan lub twardy ser żółty oraz ser mozzarella. Dokładne proporcje poszczególnych elementów znajdziesz w spisie powyżej. Zaczynamy gotowanie!
Lasagne z bakłażanem — przepis krok po kroku
Przygotowanie lasagne z bakłażanem i mozzarellą rozpocznij od pokrojenia tytułowego warzywa w kostkę. Następnie rozgrzej oliwę na patelni i smaż go, aż zbrązowieje oraz stanie się miękki. Kolejny krok to dodanie sosu bolońskiego WINIARY. Zalej nim bakłażana i duś całość na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie doprowadź do wrzenia osoloną wodę i włóż do niej makaron do lasagne. Gotuj przez ok. 8 minut według instrukcji umieszczonej na opakowaniu aż stanie się al dente. Kolejny krok to ułożenie poszczególnych warstw w naczyniu żaroodpornym. Pierwszą z nich powinien stanowić sos z warzywami. Następna to makaron do lasagne, który należy posypać startym serem mozzarella. Układanie warstw powtórz jeszcze 2 razy, a na samą górę nałóż pokaźną porcję tartego parmezanu. Tak przygotowane danie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Na koniec całość posyp świeżą, posiekaną bazylią i pyszna lasagne gotowa!
Lasagne wegetariańska — danie na każdą okazję i bez okazji
Wyjątkowy smak to nie wszystko, czym zachwyci Cię lasagne wegetariańska, choć o nim można byłoby się jeszcze długo rozpisywać. Znacznie lepiej będzie jednak spróbować tego dania i sprawdzić, skąd biorą się te zachwyty. Ponadto warto także wiedzieć, że taki posiłek jest bardzo uniwersalny. Doskonale sprawdzi się na obiad i kolację, a z pewnością również nikt nie będzie Ci wrzucał, jeśli zjesz jeden aromatyczny kawałek na śniadanie. Zdecydowanie także rozważ przygotowanie lasagne z bakłażanem, jeśli zapowiedzieli się u Ciebie goście. To danie spełni wymagania zarówno dobrych znajomych, jak i najbardziej wymagających teściów. Możesz także wypróbować przepis na lasagne w klasycznej wersji.