Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz dania inspirowane kuchnią włoską? A może po prostu szukasz przepisu na obiad, który z apetytem zjedzą Twoi bliscy? Świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie pomysł na lasagne z kurczakiem. Soczyste mięso, sosy, ciągnący się ser i oczywiście płaty makaronu – kto z nas tego nie lubi? Zobacz nasz przepis na to danie.
Przepis na lasagne z kurczakiem
Lasagne z kurczakiem to smaczna i sycąca potrawa, która jest alternatywą dla tradycyjnej lasagne z mielonym mięsem. To danie składa się z warstw makaronu lasagne, kurczaka w aromatycznym sosie pomidorowym, beszamelu i sera. Przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart! W naszym przepisie wykorzystujemy całego kurczaka, którego następnie dzielimy na kawałki, ale z powodzeniem możesz wykorzystać też takie części kurczaka, jakie akurat masz w lodówce – wtedy też skróci się czas pieczenia mięsa.
Lazania z kurczakiem z pewnością zadowoli podniebienia wielu osób. To ciekawe danie obiadowe, które możesz zrobić zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień, gdy masz nieco więcej czasu na gotowanie.
Kurczaka zamarynuj w oliwie, bulionie warzywnym WINIARY i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę. Możesz też wykorzystać kawałki pieczonego kurczaka, które zostały z wczorajszego obiadu.
W tym samym czasie na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy i bazylię. Gotuj przez 30 minut.
Dodaj 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę cukru i blenduj, aż sos stanie się gładki. Dorzuć drobno posiekane grzyby i smaż przez kolejne 5 minut.
Do rondla włóż masło i mąkę i podgrzewaj przez 5 minut. Wlej mleko i mieszaj na dużym ogniu, aż masa zgęstnieje i powstanie beszamel. Dopraw solą i odstaw. Wyjmij kurczaka z piekarnika i gdy trochę ostygnie, rozdrobnij go palcami lub widelcem. Kawałki mięsa włóż do sosu pomidorowego wraz z połową sera.
Ugotuj lasagne i nie schładzając płatów makaronu, zacznij układać je warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Najpierw warstwa makaronu, potem warstwa kurczaka z sosem i grzybami. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy i na koniec przykryj beszamelem. Posyp resztą sera i piecz w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem, umieszczając potrawę na najwyższej półce w piekarniku. Gdy danie nabierze złotego koloru, wyjmij je i odstaw na 20 minut przed podaniem.