Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone. Dodaj przecier pomidorowy.
Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z 3 surowych płatów makaronu, ułożonych obok siebie tak, aby zakrywały sos.
Na warstwie sosu rozłóż równomiernie garść umytego i ususzonego szpinaku, możesz doprawić gałką muszkatołową – świetnie łączy się ze szpinakiem.
Następnie połóż kolejną warstwę makaronu, sosu i szpinaku, a następnie jeszcze jedną – makaronu i sosu, na którym rozsyp ser. Powinieneś uzyskać trzy warstwy sosu i makaronu oraz dwie szpinaku.
Piecz bez przykrycia od dołu w 180°C bez termoobiegu przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.