Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa poza szpinakiem i czosnkiem, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę aż będzie miękka.
Dodaj mielone mięso i smaż aż się lekko zarumieni. Następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i smaż przez 3-5 min.
Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz bulion i Maggi.
Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodaj umyty szpinak w całości, dopraw solą i pieprzem.
Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.
Czosnek bardzo drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Kiedy będzie już miękki. dodaj mąkę i praż przez chwilę. Całość zalej mlekiem, cały czas mieszając tak, aby nie było grudek.
Sos dopraw solą i pieprzem
W żaroodpornym naczyniu ułóż suche płaty ciasta, polej 1/3 sosu pomidorowo-mięsnego, sosem beszamelowym oraz posyp serem. Układaj kolejne warstwy, zaczynając od makaronu. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu beszamelowego oraz sera mozzarella.
Lasagnę piecz przez ok. 45 minut w temp 180-190˚C.