Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Fondant czekoladowy to pyszny, rozpływający się w ustach deser, który już w momencie pieczenia kusi zapachem czekolady wszystkich domowników. Delikatnie chrupiąca skorupka skrywa w sobie płynną lawę czekoladową o intensywnym smaku. Takiemu deserowi nie sposób się oprzeć. Chcesz przygotować lava cake według naszego przepisu? Świetnie się składa – koniecznie zobacz nasz pomysł na to wyjątkowe ciasto.
Fondant czekoladowy – przepis dla fanów czekolady
Lava cake, czyli fondant czekoladowy to prawdziwa eksplozja smaku w każdym kęsie. Ciepła, płynna czekolada ukryta w lekko zapieczonym cieście świetnie sprawdzi się jako małe co nieco na deser albo słodka przekąska do ulubionej kawy. Przygotowanie lava cake jest proste i nie zajmuje wiele czasu – pieczenie trwa zaledwie 10 – 11 minut. Sekretem tego ciasta jest bowiem płynny środek, to właśnie dzięki temu fondant czekoladowy jest tak wciągający. Do jego przygotowania nie potrzebujesz też dużej ilości produktów – wiele, o ile nie wszystkie składniki znajdziesz nawet teraz w swojej kuchni. Chcesz przygotować ten pyszny deser? Koniecznie zobacz nasz przepis na fondant czekoladowy.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra dół).
W rondlu rozpuść czekoladę i pokrój masło na kawałki. Włóż masło i czekoladę do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (moc 500 W).
Do miski dodaj cukier, jajka, mąkę i wystudzoną czekoladę. Dobrze wymieszaj.
Posmaruj masłem i wysyp mąką teflonową formę o średnicy 20 cm i wlej ciasto (jeśli Twoja forma jest większa, podwój ilość składników).
Piecz około 10 do 11 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wydaje się niedopieczone. Jest to normalne, poczekaj, aż ostygnie, a następnie wyjmij z formy.