Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz chęć zrobić prosty, smaczny obiad dla siebie i swoich bliskich? Mamy dla Ciebie przepis, którym możesz się zainspirować. Co powiesz na łazanki z kurczakiem i zielonym groszkiem? Sprawdź, jak krok po kroku przygotować to danie. Zaczynajmy.
Do zrobienia tej potrawy potrzebujesz zaledwie kilku składników. My używamy mięsa z kurczaka, kiszonej kapusty, marchewki, groszku i cebuli, ale jeśli masz ochotę, możesz dopasować ten przepis do siebie. Wykorzystaj składniki, które lubisz lub to, co akurat masz w lodówce. Będzie prosto, smacznie i bez marnowania. Mięso z kurczaka możesz zamienić np. na wędlinę lub kiełbaskę. Tym, co połączy danie i stworzy aromatyczny sos będzie bulion drobiowy WINIARY – dzięki niemu skrócisz czas gotowania.
Łazanki z kurczakiem i warzywami to super pomysł na smaczny, prosty obiad, który możesz przygotować przez cały rok, wykorzystując dowolne produkty. Gotowe danie podawaj posypane świeżymi ziołami. U nas to natka pietruszki, ale jeśli wolisz, może to być też koperek lub szczypiorek.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.
Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj podzielonego na mniejsze kawałki kurczaka i zalej wodą. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj ok. 15-20 min, aż kapusta i mięso zmiękną. Po tym czasie kapustę przestudź i odcedź. Mięso pokrój w kostkę.
Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę - w półplasterki.
W dużym garnku lub patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej cebulę, aż stanie się miękka i rumiana. Dodaj marchewkę i groszek i smaż całość ok. 5 min. Dodaj mięso oraz kapustę kiszoną i całość dopraw pieprzem i pozostałym bulionem WINIARY. Wymieszaj i podgrzewaj razem ok. 5 min. Po tym czasie wymieszaj z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby dopraw.
Podawaj z posiekaną natką pietruszki.