Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W naszym jesiennym menu często pojawia się leczo. Można je przygotować na wiele sposobów, nawet w wersji wegetariańskiej. Domownicy lubią, kiedy jest z kiełbasą. A paprykę wybieram najczęściej igołomską. Ta odmiana najbardziej mi odpowiada, być może także dlatego, że pojawia się sezonowo, tak jak leczo w moim domu. Do tego dodatek pomidora i przepis na pikantne leczo z papryki i pomidorów gotowy! Całość zajadać można z chrupiącymi grzankami.
Leczo to jednak jedna z tych potraw, na które nie ma jednego przepisu. Można do niego dodać cukinię, kabaczki, a nawet różyczki kalafiora. A jeśli ktoś powie, że wówczas nie jest to tradycyjne leczo, zaprośmy go do stołu, bo przy stole i wspólnie spożywanych posiłkach wiele sporów rozwiązuje się samoistnie. Najlepiej zaś, gdy jesienią na naszych stołach pojawi się rozgrzewające, aromatyczne, pikantne leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami!
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami smakowało przepysznie. Nigdy wcześniej nie dodawałam grzanek do tej zupy, raczej zjadaliśmy leczo z kromką świeżego pieczywa albo też bez żadnego dodatku. Grzanki się sprawdziły.
Do mojej zupy dodałam słoik własnoręcznie zrobionych w wakacje pomidorów, ale można także użyć świeżych.
Na nadchodzącą jesień polecam także:
leczo z cukinią i chorizo
zupa a’la leczo z kiełbasą
zupa warzywna z dynią
rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą
Smalec rozgrzewamy w głębokiej patelni.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażymy.
Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i razem z posiekaną ostrą papryczką dodajemy do kiełbasy z cebulką.
Dodajemy suszoną paprykę słodką i paprykę wędzoną, po chwili podlewamy warzywa wodą (ok. 05 szklanki).
Dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 15 minut.
Dodajemy pomidory, dusimy jeszcze chwilę, pod koniec doprawiając leczo czubrycą.
Pikantne leczo z papryki i pomidorów podajemy z grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Bułki kroimy w małe kromki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kromkę smarując z wierzchu oliwą z oliwek.
Wstawiamy blaszkę do piekarnika na ok. 15 minut, aż grzanki się lekko przyrumienią.