Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy jesień zastępuje lato, a dni robią się chłodne i coraz krótsze, chętniej sięgamy po przepisy na rozgrzewające dania. Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.
Przygotowanie tego dania zajmie około 1,5 godziny, ale stanowi świetny pomysł na pyszny obiad na co najmniej 2 dni. Zacznij od umycia papryki i pokrojenia jej w kostkę. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Następnie włóż paprykę do garnka, podlej wodą, żeby uniknąć przypalenia i duś przez około kwadrans. Kiedy czas upłynie, dodaj pomidory, zamieszaj i duś następne 15 minut. Warto od czasu do czasu zamieszać warzywa.
Obrane cebule pokrój w półplasterki i wrzuć na rozgrzany olej. Kiedy cebulka nabierze złocistego koloru, dodaj do niej pokrojoną w kostkę ulubioną kiełbasę. Na pozostałym oleju podsmaż pieczarki pokrojone w plasterki. Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami.
Rozpuść Bulion Warzywny WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez 20 minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
Paprykę wkładamy do garnka, podlewamy wodą, aby się nie przypaliła i dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbaskę.
Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju. Pieczarki oraz cebule z kiełbasa przełozyc do papryki z pomidorami.
Kostkę bulionową WINIARY rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Całość dusić jeszcze ok 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka.
Monika