Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynię obierz jeśli to konieczne i pokrój na plastry lub mniejsze kawałki. Skrop oliwą oraz miodem a następnie dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz łyżką Pomysłu na... leczo z tego, co jest pod ręką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok. 30 min lub aż dynia będzie miękka.
Cebulę pokrój w piórka. Pomidory pokrój w kostkę. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Wybraną wędlinę pokrój w kostkę (możesz leczo przygotować jako wege danie, zamieniając wędlinę na roślinny zamiennik mięsa lub nie dodając jej wcale). Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Kiedy zmięknie dodaj wędlinę i smaż, aż się zarumienią. Dodaj pokrojoną paprykę oraz cukinię a po chwili również pomidory. Smaż, aż pomidory stracą część objętości. Na końcu całość dopraw zawartością opakowania Pomysłu na... i dokładnie wymieszaj.
Leczo dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Serwuj ze świeżymi ziołami i pieczoną dynią i pestkami.