Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Soczewicę zalać zimną wodą i moczyć co najmniej pół godziny.
Warzywa oczyścić i umyć. Ja wybrałam czerwone papryki i mocno dojrzałe pomidory. Cukinia powinna być młoda, bez dużych gniazd nasiennych.
Cebulę pokroić i wrzucić do podsmażenia na kilku łyżkach oliwy.
Cukinię pokroić w półplasterki, paprykę w grubą kostkę.
Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody.
Do podsmażonej cebuli dodać paprykę i cukinię. Posypać ziarenkami smaku.
Pomidory podzielić na połówki. Jeśli ktoś nie lubi skórek, można wcześniej sparzyć pomidory i obrać je ze skórek.
Do prawie miękkich warzyw dodać pomidory. Dusić dalszych parę minut. Gdyby potrawa była za sucha, dolać trochę wody.
Wrzucić odsączoną soczewicę. Wcisnąć czosnek i ostatecznie przyprawić do smaku. Trzymać pod przykrywką jeszcze chwilę, by potrawa doszła.
Już na talerzu leczo posypałam posiekaną pietruszką i podałam z młodymi ziemniakami.