Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier puder. Ubijaj do momentu, gdy na pianie zaczną zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodaj żółtka i ucieraj chwilę na wolnych obrotach.
Wsyp przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na końcu wlej sklarowane masło i jeszcze raz wymieszaj.
Przelej ciasto do tortownicy o śr. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15 minut. Wystudź w tortownicy.
Zimny biszkopt wyjmij z tortownicy, przełóż na deskę, zdejmij papier i przytnij do średnicy ok. 23 cm.
Przygotuj jagodowe kwadraty z galaretki. Zawartość opakowania wsyp do dużego kubka i zalej 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Silikonową foremkę z kwadratowymi gniazdami o boku około 4cm posmaruj cieniutko olejem i zalej galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.
Przygotuj masę śmietanowo jogurtową. Galaretki zalej 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszaj i zostaw do wystudzenia. Opłucz owoce na sicie i zostaw do odsączenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Jogurt grecki utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając najpierw dodawaj porcjami bitą śmietanę, a następnie wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Dodaj osączone owoce i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj dekorację. Rozpuść galaretkę w 375 ml przegotowanej, gorącej wody. Zostaw do wystudzenia. Umyj i odsącz na sicie owoce.
Wokół biszkoptu zapnij obręcz tortownicy. Bok tortownicy posmaruj od wewnątrz delikatnie masłem i przyklej paski folii aluminiowej.
Wyjmij z silikonowej foremki jagodowe kwadraty i przyklej do folii aluminiowej w równych odstępach. Zalej masą śmietanowo jogurtową. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, aby masa stężała. Do tężejącej galaretki dodaj umyte owoce i wylej na wierzch tortu. Ponownie wstaw do lodówki.
Gdy tort dobrze stężeje zdejmij obręcz tortownicy i delikatnie odklej paski folii aluminiowej. Przełóż na talerz. Do czasu podania trzymaj w lodówce.