Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Botwinka to młode buraki ćwikłowe, które na przełomie wiosny i lata pojawiają się w warzywniakach. Lekkostrawna i orzeźwiająca, jest prawdziwym przysmakiem, na dodatek pełnym witamin. Można ją jeść w całości, wraz z pęczkiem chrupiących liści. Z młodych buraczków warto zrobić chłodnik, botwinkowe leczo, farsz do pierogów czy pastę kanapkową. Jej kolorowe, soczyste liście świetnie sprawdzą się w wakacyjnej sałatce.
Dodaj do nich ulubione sezonowe warzywa: rukolę, pomidory malinowe, czerwoną cebulę. Do tego podsmażoną chałkę, pokrojoną w grubą kostkę. Zajrzyj do chlebaka i użyj takiej, która już trochę podsycha. Grzanki zero waste są najlepsze!
Letnią sałatkę dopraw dressingiem WINIARY z aromatycznymi ziołami i solą morską. Do dekoracji użyj prażonych migdałów i malin. Tak smakuje lato na talerzu.
Liście botwinki drobno posiekaj, a same buraczki przekrój na pół lub pokrój w mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj pokrojoną botwinkę, podsmaż przez kilka minut, aż się zarumieni.
Zdejmij botwinkę, następnie podsmaż chałkę pokrojoną w grubą kostkę, tak żeby była chrupiąca.
Pomidory pokrój w mniejsze kawałki, a cebulę w cienkie pióra.
Wystudzoną botwinkę wymieszaj z malinami, cebulą, rukolą (lub szpinakiem lub roszponką), chałką, migdałami oraz dressingiem WINIARY.