Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Locro – zupa znana głównie w Ekwadorze. To sycące i rozgrzewające danie dla miłośników kuchni świata. Taki przepis może urozmaicić Twoje codzienne menu i odkryć przed Tobą zupełnie nowe smaki. Chcesz przekonać się, jak przygotować to nieco egzotyczne danie? Czeka na Ciebie zupa locro, przepis znajdziesz poniżej.
Zupę locro ugotujesz z zaledwie kilku składników, choć ich połączenie może wydawać się nieoczywiste. Bazą naszej zupy będą pomidory w puszce, bób, ser i bulion na bazie wody, mleka i warzywnej kostki rosołowej WINIARY.
Najpierw włóż do garnka pomidory z puszki, zalej je wodą i dodaj bób. W sezonie sięgnij po świeży bób, zimą i jesienią możesz wybrać ten mrożony. Gotuj, aż bób będzie miękki. Wtedy całość zalej mlekiem z rozpuszczoną kostką. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Na koniec, tuż przed podaniem, posyp zupę locro kawałkami sera i awokado oraz posiekaną kolendrą. Możesz wykorzystać tu też inny ser, w zależności od tego, jaki akurat masz pod ręką. Najlepiej pasuje typowy dla kuchni ekwadorskiej świeży ser, ale dobrze sprawdzi się też feta – ser dodawany do locro powinien być słony i kruchy.
Wypróbuj ten przepis i ugotuj tę zupę dla siebie i bliskich. Smacznego!
Rozpuścić kostkę bulionu warzywnego WINIARY w 2 szklankach ciepłego mleka.
Do garnka przełóż pomidory, dodaj 3 szklanki wody, bób i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż bób będzie miękki. Następnie dolej mleko i rozpuszczony w nim bulion WINIARY. Gotuj całość jeszcze przez chwilę.
Gdy zupa locro będzie gotowa, dodaj do niej pokrojony ser, posiekaną kolendrę i kawałki awokado.