Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łosoś to jedna z tych ryb, które można przygotować stosunkowo łatwo. Jednocześnie zawsze jest to wartościowy posiłek, zaś jako filet, ma niewiele ości. Dzięki temu jest dobrą alternatywą dla innych ryb, po które nie sięgamy właśnie ze względu na obecność ości. Poza tym dania z łososiem niemal zawsze można przyrządzić bardzo szybko. Jego różowa barwa świetnie komponuje się z kolorowymi warzywami, dlatego możesz go podawać z sałatą, pieczonymi ziemniaczkami, batatem albo ryżem. Smak łososia podkreśli Sos czosnkowy WINIARY.
Przygotowanie pieczonego łososia zajmuje około 20 minut, więc jest to znakomity sposób na szybkie danie. Zacznij od umycia filetów z łososia. Dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie ułóż na blaszce skórką do dołu. W miseczce przygotuj marynatę z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw: oregano, bazylii, słodkiej papryki, rozmarynu, soli i pieprzu.
Posmaruj dokładnie fileta marynatą od strony mięsa i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Piecz przez około 10-12 minut. W tym czasie możesz przygotować sałatkę z pomidorów i ugotować ryż. Upieczonego łososia możesz podawać z Sosem czosnkowym WINIARY, a także z pieczonymi ziemniaczkami. Nie zapominaj też o dodaniu odrobiny soku z cytryny, np. na koniec pieczenia lub do marynaty. Łosoś świetnie smakuje w jej towarzystwie. Wyśmienitą przekąską lub pełnowartościowym daniem mogą być sałatki z surowych lub gotowanych warzyw z dodatkiem natartego ziołami i smażonego w papirusie bez tłuszczu chudego mięsa (filety z kurczaka, łosoś).
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Filet z łososia umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na kawałki po ok. 150 g każdy i ułóż je na blaszce skórą do dołu.
W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Od strony mięsa posmaruj filety z łososia wymieszaną oliwą z przyprawami.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C przez 10-12 minut.
Upieczonego łososia podawaj z Sosem ziołowym WINIARY, pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem z dodatkiem ulubionych świeżych warzyw, sałatki lub surówki.