Smażony łosoś z warzywami - dlaczego warto przygotować to danie?
Łosoś do smażenia z warzywami to danie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie prezentuje się w sposób niezwykle efektowny. Jednocześnie jego przygotowania nie wymaga posiadania zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Nawet amator będzie w stanie ugotować ten prosty, a zarazem pyszny posiłek. Oprócz tego, jest on niezwykle smakowity. Jego charakterystyczną cechą jest uniwersalność. Takie doskonale zbilansowane danie może być doskonałym pomysłem na szybki, lekki i zdrowy obiad, ale sprawdzi się ono równie świetnie na wyjątkowe okazje, podczas których dom odwiedzą goście. To doskonały wybór na zaskoczenie osób, które zostały zaproszone na ostatnią chwilę, ponieważ smażony łosoś z warzywami może być przygotowany wręcz błyskawicznie. Łączny czas, który należy na to wygospodarować to jedynie 15 minut.
Łosoś smażony z warzywami w azjatyckim wydaniu - jak przygotować takie danie?
Do przygotowania tego niezwykle efektownego dania, wystarczy użyć kilku prostych składników takich, jak łosoś, papryka, orzeszki piniowe, ząbki czosnku, zielona cebulka, oliwa z oliwek, jak również nadający całości orientalnego aromatu sos do dań azjatyckich. Zawiera takie składniki, jak sos sojowy, imbir czy odrobina czosnku. Na początku konieczne będzie pokrojenie w kostkę składników bazowych takich jak papryka, czy łosoś, a także posiekanie cebulki i orzeszków oraz zmiażdżenie czosnku. Podsmażanie należy rozpocząć od papryki. Po kilku minutach można dodać rybę, a następnie wymieszać całość z azjatycką pastą. Po około 2 minutach danie będzie gotowe do spożycia. Ostatnim krokiem będzie posypanie całości cebulką i orzeszkami, co doda do tego posiłku ciekawego, smakowitego akcentu.
Smażony łosoś z warzywami z lodówki - czyli kuchnia zero waste
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób poszukuje przyjaznych dla środowiska rozwiązań. Choć podstawowym warzywem wykorzystywanym w przepisie na smażonego łososia z warzywami jest papryka, danie jest na tyle uniwersalne, że do jego przygotowania można wykorzystać pozostałości warzyw znajdujących się w lodówce. Do podsmażania można wykorzystać pomidorki koktajlowe, brokuły, szpinak, pietruszkę, marchewkę, cukinie czy groszek. Całość smakuje równie dobrze z dodatkiem podsmażanych ziemniaków, czy klasycznej sałatki. Z tego względu smażony łosoś z resztkami warzyw jest posiłkiem, który doskonałe wpisuje się trend polegający na niemarnowaniu żywności w swojej kuchni.