Łosoś Teriyaki to genialny obiad na każdą okazję. Danie dla całej rodziny, romantyczny wieczór, a może kolacja ze znajomymi? Niemal każdy pokocha połączenie soczystego łososia, świeżego, delikatnego smaku szparagów i słonego, orientalnego sosu teriyaki. Dlaczego warto przygotować ten przepis? Przede wszystkim dlatego, że wykonuje się go naprawdę błyskawicznie! Tylko nieco ponad kwadrans dzieli Cię od tej oryginalnej potrawy inspirowanej kuchnią japońską!
Łosoś w sosie teriyaki ze szparagami – jak przygotować?
Łosoś teriyaki ze szparagami nie tylko nie wymaga wiele czasu, ale też potrzebuje niewielu składników i jest łatwy w wykonaniu. Jak się go przygotowuje? Przygotowujemy szparagi: myjemy, ucinamy końcówki łodyg i kroimy na niewielki kawałki. Umyty filet z łososia kroimy w grubą kostkę. Sezam wsypujemy na patelnię lub wok i prażymy przez chwilę. Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu - najlepiej sprawdzi się sypki. Po zdjęciu sezamu z patelni wlewamy i rozgrzewamy na niej nieco oleju sezamowego. Smażymy kawałki łososia przez chwilę, po czym zdejmujemy z patelni. Teraz wykładamy na nią szparagi i smażymy około 3 minut. Dodajemy pastę teriyaki i smażymy przez kolejne 3 minuty. Następnie łosoś wraca na patelnię - podgrzewamy go kolejną krótką chwilę i mieszamy ze szparagami i sosem. Możemy już podawać danie: na ryż wykładamy szparagi z łososiem w sosie i dekorujemy prażonym sezamem. Gotowe!
Jak podawać łososia w sosie teriyaki ze szparagami?
Przepis na łososia w sosie teriyaki ze szparagami można łatwo modyfikować, na przykład dodając kolejne warzywa. Łosoś teriyaki z warzywami sezonowymi będzie świetnym pomysłem na wykwintny obiad o dalekowschodnim charakterze. Gęsty sos teriyaki będzie wspaniale komponował się nie tylko z ryżem, ale też z makaronem ryżowym lub sojowym. Ważne jest też, by łososia nie smażyć zbyt intensywnie, gdyż stanie się zbyt suchy. Dodatkiem do dania może być sałatka z wakame lub w bardziej klasycznej wersji, surówka z kapusty pekińskiej. Lekkość dania sprawia, że sprawdzi się nawet jako przystawka, gdy nie mamy czasu podjąć gości bardziej skomplikowanym daniem, a mimo to na pewno zachwyci ich bogatym smakiem łososia, szparagów i sosu. Po przygotowaniu dania wedle naszego przepisu będzie można jeszcze szybciej uraczyć bliskich tym dalekowschodnim specjałem, dlatego warto mieć go zawsze w zanadrzu. Szybkość, bogaty smak, elegancja i proste składniki - to właśnie największe atuty łososia w sosie teriyaki ze szparagami!