Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łosoś to jedna z ulubionych ryb większości z nas. Jest ona dość delikatna w smaku, a także względnie prosta w przygotowaniu. Jednocześnie wielokrotnie brakuje nam pomysłu na to jak i z czym tą rybę faktycznie warto zaserwować. Łosoś sam w sobie jest daniem wyjątkowo wytrawnym i prestiżowym. Jednak nie oznacza to, że jego podanie na talerz musi być nudne i pozbawione większego wyrazu. Okazuje się, że coraz większą popularność zdobywa sobie łosoś z masełkiem czosnkowym. Tak naprawdę, nie da się dokładnie określić z jakiego kraju to danie się wywodzi, aczkolwiek jedno jest pewne - szybko stało się ono popularne w całej Europie. Oferuje ono prawdziwe bogactwo smaków, a także przyjemny czosnkowo-ziołowy aromat, którego przez długi czas nie będziemy mogli zapomnieć.
Łosoś z masłem czosnkowym - wyjątkowe danie, na każdą okazję
Łosoś w maśle czosnkowym to idealny przepis, który sprawdzi się dosłownie podczas każdej okazji. Jego przygotowanie nie jest wymagające, a z pewnością dostarczy nam wiele satysfakcji. Charakter tego dania nawiązuje do pewnej ekskluzywności. To z kolei warunkuje fakt, że łosoś z masełkiem czosnkowym świetnie sprawdzi się podczas uroczystych przyjęć w gronie rodzinnym, wesela, a także innych, podniosłych imprez. Jednocześnie z uwagi na względną prostotę, nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy przygotowali takiego łososia również w formie codziennego obiadu. Z pewnością zarówno nieco starsi jak i młodsi domownicy docenią unikalny smak i aromat.
Łosoś z piekarnika z masłem czosnkowym - każdy może go przygotować!
Nie da się ukryć, że wiele przepisów jakie tylko możemy znaleźć w sieci, wymagają od nas ogromnego zaangażowania, umiejętności oraz wysublimowanych produktów spożywczych. Jednak łosoś z piekarnika z masłem czosnkowym jest przepisem banalnie prostym, a dzięki temu, dosłownie każdy z nas może go przygotować we własnej kuchni. Delikatne masło, wyrazisty czosnek w połączeniu z soczystą rybą to danie, które będziemy chcieli przygotowywać częściej.
Łosoś w maśle czosnkowym - z czym można go serwować?
Łosoś w maśle czosnkowym to danie delikatne, które powinno być podawane z równie delikatnymi dodatkami. W tym wypadku najlepiej sprawdzą się gotowane lub grillowane warzywa sezonowe. Oczywiście, jeśli mamy na to ochotę, możemy także takiego łososia zaserwować z gotowanymi ziemniaczkami prosto z wody. Unikajmy jednak ryżu lub kasz, które nie do końca będą pasowały do ziołowo-czosnkowego posmaku.
W głębszej żeliwnej patelni rozpuść masło, dodaj 4 obrane ząbki czosnku i podsmażaj przez około 5 minut na małym ogniu. Pamiętaj, żeby nie przypalić czosnku.
Zdejmij czosnek z patelni, w razie potrzeby dodaj łyżkę masła. Filety z łososia przypraw solą, pieprzem i przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY.
Smaż przyprawione filety z łososia przez ok 5 minut (2-3 minuty z każdej strony). Na koniec - skrop je sokiem z cytryny.
Łososia z masłem czosnkowym podawaj z ziemniakami i sałatką.