Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na głęboką patelnię wlej 700 ml zimnej wody, 100 ml śmietanki 12% i dodaj zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA…, dobrze wymieszaj i zagotuj.
Dodaj 200 g surowego makaronu i gotuj danie tyle minut, ile wskazuje instrukcja na opakowaniu makaronu. Mieszaj od czasu do czasu.
Następnie dodaj 200 g startego sera i wymieszaj.
Gdy masa będzie już całkowicie schłodzona, weź łyżkę i zacznij formować kulki z masy mac and cheese. Każdą kulkę układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W płytkiej misce wymieszaj jajko z odrobiną wody.
Każdą kulkę mac and cheese obtocz w mące. Strząśnij nadmiar mąki, a następnie zanurz kulkę w mieszance jajecznej. Na koniec obtocz kulkę w panko i ponownie ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możliwe, że będziesz musiał lekko przycisnąć panko do kulek, ale dzięki jajku powinno dobrze się trzymać. Powtarzaj tę czynność z każdą kulką.
Gdy wszystkie kulki będą już obtoczone w panko, owiń blachę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut. To pomoże utrzymać ich kształt podczas smażenia.
Sprawdź temperaturę oleju do smażenia za pomocą termometru kuchennego – powinien mieć około 180°C. Jeśli olej będzie zbyt zimny, kulki nie będą się smażyć prawidłowo i mogą się rozpaść. Jeśli będzie za gorący, spieką się z zewnątrz, zanim wnętrze się roztopi. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzuć 6-8 kulek mac and cheese do oleju. Za pomocą drewnianej lub metalowej łyżki odwracaj kulki, aby równomiernie się smażyły z każdej strony.