Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Boczek pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj boczek. Kiedy zacznie się ładnie rumienić dodaj sos i zagotuj całość. Sos gotuj ok 10 minut na małej mocy. Jeśli zrobi się za gęsty, dodaj odrobinę wody.
Sos zdejmij z kuchenki i dodaj do niego połowę startego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
Podawaj posypane serem i świeżą natką pietruszki.