Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Maczanka krakowska jest jednym z najbardziej popularnych dań wywodzących się z Małopolski. Jest to bułka, najczęściej kajzerka, wypełniona długo pieczonym mięsem wieprzowym, gęstym sosem mięsnym oraz warzywnymi dodatkami. Mogą to być np. podsmażone pieczarki czy cebulka albo ogórki kiszone. Całość nieco przypomina doskonale nam znanego hamburgera z pulled pork (czyli z długo duszoną lub pieczoną szarpaną wieprzowiną). Chcesz zrobić to danie dla siebie i swoich bliskich? Sprawdź nasz przepis na maczankę krakowską z karkówką.
Historia maczanki krakowskiej
Maczanka krakowska to dawne, głównie studenckie jedzenie – proste i tanie, które serwowane było żakom, a także dorożkarzom. Przygotowywało się je z łatwo dostępnych składników, a przy tym było sycące. Skąd nazwa maczanka? Prawdopodobnie stąd, że w gęstym, aromatycznym sosie maczano bułkę i tak jedzono całe danie. Dla wielu osób jest to polska odpowiedź na popularne na całym świecie hamburgery, lecz w nieco prostszym wydaniu.
Maczanka krakowska – przepis
Przygotowanie maczanki krakowskiej nie jest skomplikowane. Sekretem tego dania jest czas potrzebny na przygotowanie mięsa – musi ono się udusić, aż do momentu, gdy będzie rozpadać się na kawałki. Pokrojoną karkówkę i cebulę podsmaż na oleju, a następnie zalej bulionem drobiowym WINIARY i gotuj przez ok. 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być gotowe. Karkówkę możesz podawać w przekrojonej na pół bułce lub nałożyć osobno mięso i bułkę na talerz. Świetnie pasują tu też ogórki kiszone lub konserwowe, które dodadzą ostrości i chrupkości. Smacznego!
Karkówkę pokrój w dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Cebulę pokrój w grube piórka. Na głębokiej patelni lub w niskim garnku, rozgrzej olej i obsmaż na nim karkówkę z każdej strony, aby była dobrze zarumieniona. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie.
Karkówkę zalej wodą, aby przykryła mięso. Dodaj bulion WINIARY oraz przyprawy. Duś na średniej mocy ok. 60 min lub do momentu, kiedy mięso będzie bardzo miękkie.
Mięso podajemy w bułce kajzerce z dodatkiem cebuli i sosu z gotowania oraz pokrojonym ogórkiem.