Kuchnia azjatycka kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Rzeczywiście, to kluczowy składnik wielu potraw. Nie zapominajmy jednak o tym, że dużą popularnością w krajach azjatyckich cieszy się także makaron, choć trochę inny niż na przykład we Włoszech. Makaron chiński do smażenia nadaje się doskonale, dlatego aż się prosi, żeby trafił do woka razem z warzywami i kurczakiem. Jeśli chcesz zasmakować orientu, polecamy przepis na makaron chiński!
Przepis jest prosty i przygotujesz go naprawdę szybko. Smażenie kurczaka zajmuje tylko kilka chwil, podobnie jak krojenie warzyw. Wyjątkowy smak dania to zasługa pasty Teriyaki i sosu ostrygowego. Opcjonalnie podobnie jak do innych azjatyckich dań można także dodać sos sojowy.
Mówiąc o składnikach, warto zatrzymać się na dłużej przy azjatyckim makaronie. Jest od dostępny w kilku różnych wersjach. Każda z nich różni się od tego, co znamy w Europie. W naszych stronach ciasto makaronowe jest zazwyczaj wałkowane i cięte na kawałki. W Chinach ciasto się rozciąga, dzięki czemu makaron jest bardziej sprężysty. Istotne jest także to, z czego powstaje. W naszym kraju (tak samo jak w Italii) większość makaronów powstaje na bazie mąki pszennej. Podobnie jest z chińskim makaronem Ramen, Chow mein oraz Udon. Całkiem inną kategorię stanowią jednak makarony ryżowe powstające z mąki ryżowej. Mają neutralny, prawie niewyczuwalny smak, ale za to świetnie wchłaniają sos. Taki makaron jest używany na przykład do zupy pho. Kolejny rodzaj to tak zwane makarony szklane, nazywane także makaronem sojowym. Robi się je ze skrobi fasoli mung lub skrobi ziemniaczanej. Są bezglutenowe i bardzo szybko pęcznieją. Wystarczy zalać je wrzątkiem i poczekać kilka chwil, żeby nadawały się do jedzenia.
Makaron chiński co to jest: już wiesz. Śmiało możesz zatem wypróbować różne rodzaje, żeby przekonać się, który według Ciebie najlepiej pasuje do kurczaka. Niezależnie od tego, jaki udało się wybrać, makaron chiński jak gotować ten konkretny rodzaj przeczytasz na opakowaniu.
Zachęcamy do eksperymentowania - to świetna okazja, żeby odkryć nowe smaki!