Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
makaron pomidorowy: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtko, sól, koncentrat pomidorowy i zagniatam ciasto rękoma. Przekładam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowuję na cienki blat. Składam ciasto na trzy i odcinam paski o szerokości 0,5 cm. Makaron wrzucam do gotującej się wody i gotuję al dente. Uważać, żeby nie rozgotować go. Odcedzam na sitku.
Pulpety pomidorowe: Pierś, obraną cebulę i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję koncentrat pomidorowy, koper posiekany, sól, pieprz, chili pokrojone, paprykę wędzoną, bułkę tartą i kaszkę oraz jajko. Mięso mieszam dokładnie i formuję małe kulki. Pulpety obtaczam w mące kukurydzianej. W garnku gotuję litr wody osolonej i gotuję pulpety na bardzo małym ogniu około 10 minut.
sos: Mąkę rozrabiam ze śmietaną i bulionem tak, żeby nie było grudek. Dodaję koperek i gotuję, aż sos zrobi się gęsty. Na końcu doprawiam solą i pieprzem.
Makaron podaję z pulpetami i sosem oraz koncentratem.