Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz gotować, ale nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? A może szukasz pomysłów na smaczny posiłek, gdy masz tylko kilka chwil na gotowanie? W obu przypadkach doskonale sprawdzi się nasz pomysł na wegetariańskie linguine – makaron z warzywami, którego przygotowanie zajmie Ci nieco ponad 20 minut. To, co, zaczynajmy!
Makaron linguine – pomysł na szybki obiad
Makaron linguine z warzywami to lekka i smaczna potrawa, która łączy w sobie delikatny smak makaronu z soczystymi i aromatycznymi warzywami, przyprawami oraz bulionem warzywnym WINIARY. To danie idealne na ekspresowy obiad lub kolację. Jeśli tak jak my lubisz szybkie, proste i smaczne przepisy – nie możesz przegapić tej inspiracji.
Najważnieszymi składnikami są oczywiście makaron i warzywa – możesz wykorzystać to, co akurat masz pod ręką. U nas jest to fenkuł, marchewka i cukinia oraz trochę przypraw. Chcesz podkręcić to danie? Możesz dostosować je do swoich upodobań, dodając ulubione składniki, takie jak mięso, krewetki, marynowane tofu, aby dodać więcej smaku. Ale bez nich nasz makaron linguine też smakuje wybornie. Ten szybki obiad z makaronem jest prosty w przygotowaniu i doskonały na te dni, gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie.
W rondlu zagotuj ½ litra wody, dodając bulion warzywny WINIARY. Warzywa oczyść i pokrój w bardzo cienkie słupki.
Postaw dużą patelnię na dużym ogniu, wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż imbir i czosnek. Dodaj warzywa i 2 chochle bulionu warzywnego. Gotuj przez 5 minut.
W tym samym czasie ugotuj makaron (gotuj go o 2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu), a następnie przełóż go na patelnię z warzywami. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż większość płynu odparuje.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 2 łyżki oliwy, starty ser, pieprz i skórkę z cytryny. Wymieszaj jeszcze raz i podawaj.