Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Brokuły nadają się nie tylko do sałatek czy zup. Mogą być też sycącym i zdrowym dodatkiem do makaronu. Podsmażony brokuł z suszonymi pomidorami i boczkiem świetnie pasuje do WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym. Makaron z brokułami i boczkiem po posypaniu większą ilością sera i zapieczeniu w naczyniu żaroodpornym może stać się także... zapiekanką. Wypróbuj choć raz to inspirowane kuchnią włoską danie, a z pewnością będziesz powtarzać je częściej!
Cebulę posiekaj. Brokuły podziel na małe różyczki. Pomidory pokrój w paski. Boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę z czosnkiem. Smaż, aż boczek lekko się zarumieni. Dodaj szpinak oraz brokuły i smaż całośc ok. 5 min. Po tym czasie wymieszaj zawartość opakowania z wodą (200 ml) i śmietanką. Dodaj całość na patelnię. Dodaj suszone pomidory i gotuj całość ok. 5-10 minut. Dopraw całość solą oraz pieprzem.
W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
Podawaj posypane serem i bazylią.