Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Makarony z różnymi sosami i dodatkami to jedne z najbardziej kultowych potraw słonecznej Italii. Włosi kochają makarony - niezależnie od tego, w jakim wydaniu są one serwowane. Okazuje się, że tendencja ta przyjęła się również w wielu, innych krajach Europy, a także i w Polsce. Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, za co kochamy makarony, można jedynie powiedzieć, że jest to uwarunkowane ich różnorodnością i prostotą przygotowania. Na półwyspie Apenińskim, szczególną popularnością cieszy się klasyczne spaghetti Bolognese, ale także wersja makaronu w śmietankowym sosie z brokułami. Co ciekawe, że ten ostatni przepis może być interpretowany na wiele, różnych sposobów. Makaron z brokułami i pieczarkami jest jedną z tych wersji, którą z pewnością będziemy chcieli przygotowywać znacznie częściej!
Makaron z brokułami i pieczarkami w sosie śmietanowym - danie gotowe w kilka minut!
Każdy z nas pokochał przepisy na włoskie makarony głównie z tego powodu, że są one banalnie proste w przygotowaniu. Nie inaczej jest w przypadku makaronu z brokułami i pieczarkami w sosie śmietanowym. Do wykonania potrawy potrzebujemy tylko kilka, prostych składników, które są powszechnie dostępne w każdym sklepie spożywczym. Makaron wystarczy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły zaś gotujemy w osobnym rondelku, dzieląc je na mniejsze różyczki. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami i dodajemy do nich śmietankę oraz ser. Całość wystarczy jedynie połączyć ze sobą i dobrze wymieszać. Makaron ten najlepiej serwować zaraz po ugotowaniu.
Makaron z brokułami i pieczarkami - danie, które sprawdzi się na każdą okazję!
Makaron z brokułami i pieczarkami w sosie śmietanowym to jeden z tych przepisów, który będzie idealny na każdą okazję. Możemy to danie przygotować w formie rodzinnego obiadu, ale także zaserwować go podczas ważniejszych uroczystości. Danie to ma wykwintny charakter, co może zostać dodatkowo pokreślone przez jego odpowiednie podanie. Makaron z brokułami i pieczarkami powinien być serwowany w głębokich talerzach, w formie estetycznego "kopczyka", który wykonamy przy pomocy szczypców kuchennych. Dodatkowo wierzch dania możemy oprószyć drobno startym parmezanem, a także udekorować kilkoma listkami bazylii. Opcjonalnie, możemy nawet udekorować talerz ugotowanymi różyczkami brokułów. W takiej formie, makaron będzie prezentował się bardziej kolorowo, a to z całą pewnością dodatkowo zachęci nas do jedzenia.
Rozpuść masło i usmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podsmażaj razem przez około 2 minuty.
Na patelnię dodaj brokuły podzielone na różyczki, surowe spaghetti lub inny makaron, oliwę z oliwek, szczyptę pieprzu i soli oraz bulion przygotowany z 600 ml wody i 2 łyżek bulionu warzywnego WINIARY.
Przykryj garnek i gotuj przez 8 minut.
Jeśli makaron jest już prawie ugotowany, dodaj do garnka śmietankę i starty parmezan, wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne dwie minuty.
Jarek