Makarony z różnymi sosami i dodatkami to jedne z najbardziej kultowych potraw słonecznej Italii. Włosi kochają makarony - niezależnie od tego, w jakim wydaniu są one serwowane. Okazuje się, że tendencja ta przyjęła się również w wielu, innych krajach Europy, a także i w Polsce. Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, za co kochamy makarony, można jedynie powiedzieć, że jest to uwarunkowane ich różnorodnością i prostotą przygotowania. Na półwyspie Apenińskim, szczególną popularnością cieszy się klasyczne spaghetti Bolognese, ale także wersja makaronu w śmietankowym sosie z brokułami. Co ciekawe, że ten ostatni przepis może być interpretowany na wiele, różnych sposobów. Makaron z brokułami i pieczarkami jest jedną z tych wersji, którą z pewnością będziemy chcieli przygotowywać znacznie częściej!
Makaron z brokułami i pieczarkami w sosie śmietanowym - danie gotowe w kilka minut!
Każdy z nas pokochał przepisy na włoskie makarony głównie z tego powodu, że są one banalnie proste w przygotowaniu. Nie inaczej jest w przypadku makaronu z brokułami i pieczarkami w sosie śmietanowym. Do wykonania potrawy potrzebujemy tylko kilka, prostych składników, które są powszechnie dostępne w każdym sklepie spożywczym. Makaron wystarczy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły zaś gotujemy w osobnym rondelku, dzieląc je na mniejsze różyczki. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami i dodajemy do nich śmietankę oraz ser. Całość wystarczy jedynie połączyć ze sobą i dobrze wymieszać. Makaron ten najlepiej serwować zaraz po ugotowaniu.
Makaron z brokułami i pieczarkami - danie, które sprawdzi się na każdą okazję!
Makaron z brokułami i pieczarkami w sosie śmietanowym to jeden z tych przepisów, który będzie idealny na każdą okazję. Możemy to danie przygotować w formie rodzinnego obiadu, ale także zaserwować go podczas ważniejszych uroczystości. Danie to ma wykwintny charakter, co może zostać dodatkowo pokreślone przez jego odpowiednie podanie. Makaron z brokułami i pieczarkami powinien być serwowany w głębokich talerzach, w formie estetycznego "kopczyka", który wykonamy przy pomocy szczypców kuchennych. Dodatkowo wierzch dania możemy oprószyć drobno startym parmezanem, a także udekorować kilkoma listkami bazylii. Opcjonalnie, możemy nawet udekorować talerz ugotowanymi różyczkami brokułów. W takiej formie, makaron będzie prezentował się bardziej kolorowo, a to z całą pewnością dodatkowo zachęci nas do jedzenia.
Jarek