Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona. Miąższ pokrój w kostkę, ok. 1 cm.
Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu w posolonej wodzie, odsącz i przelej zimną wodą.
Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni, zeszklij cebulę (około 2 minuty), pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. Dodaj dynię i pokruszoną kostkę bulionową.
Smaż przez około 7-10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie miękka. Dodaj grzyby, tymianek i smaż dalej przez około 3 minuty. Wlej śmietankę, zagotuj.
Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez około minutę, aż sos zgęstnieje.
Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka, a sos będzie już odpowiednio gęsty, podlej odrobiną wody, przykryj patelnię pokrywą i dalej gotuj, aż dynia będzie miękka.
Odcedzony makaron włóż z powrotem do garnka, skrop oliwą, wymieszaj i przełóż na patelnię do sosu.
Rozłóż na talerze, posyp parmezanem i udekoruj rozmarynem.