Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grana Padano to jeden z najsmaczniejszych włoskich serów. Podobnie jak parmezan jest idealnym składnikiem do dań z makaronem. Jego nazwa wywodzi się od słowa "grana" oznaczającego ziarno od "padano", co wskazuje na pochodzenie tego wyrobu z Niziny Padańskiej. Ser ma wyrazisty, jednak nie tak intensywny jak parmezan.
Włoski makaron z serem grana padano stanowi idealne połączenie. Sprawdzi się zarówno jako lunch, jak również lekki obiad czy sycąca kolacja. Przypadnie do gustu nie tylko fanom kuchni włoskiej, lecz każdemu, kto ceni jakościowe produkty i przemyślane kompozycje. Przygotowując makaron grana padano nie potrzebujesz wcale wyszukanych składników. Do odpowiedniego doprawienia wystarczy sól, pieprz oraz posiekany czosnek. Ostatnim ważnym akcentem jest świeża pietruszka, która dodatkowo czyni danie bardziej kolorowym. Przyjemny, warzywny aromat to zasługa odrobiny bulionu.
Makaron z grana padano, podobnie jak inne włoskie dania, przygotowuje się bardzo szybko. Czas przygotowania potrawy nieznacznie przewyższa długość gotowania makaronu. Sprawdzi się jako smaczna potrawa także dla wegetarian.
Ta prosta, minimalistyczna receptura bardzo przypomina przepis na spaghetti aglio e olio. Pamiętaj jednak o tym, że możesz twórczo rozwinąć podstawowy przepis, wzbogacając go o dodatkowe składniki. Jeśli będziesz trochę kreatywny z pewnością wyczarujesz coś wyjątkowego - na przykład makaron z grana padano z kurczakiem.
Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania.
W międzyczasie posiekaj 2 ząbki czosnku.Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek i smaż na małym ogniu, aż zacznie się lekko rumienić.
Dodaj 1 łyżeczkę bulionu warzywnego Winiary oraz 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Wymieszaj, aby stworzyć delikatny sos.
Dodaj ugotowany makaron na patelnię i dokładnie wymieszaj z sosem, aby pokrył cały makaron. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj 1/2 szklanki tartego sera grana padano. Mieszaj, aż ser się rozpuści i połączy z makaronem, tworząc kremowy sos.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj makaron gorący, posypany posiekaną natką pietruszki.