Makaron z jagodami to dobry pomysł na obiad na słodko. Dzięki niemu niejadki przestaną marudzić, a każdy inny bez zachęcania będzie się zachwycał smacznym i prostym daniem. Jak wykonać pożywny posiłek z owocami w kilkanaście minut?
Makaron z jagodami przepis na słodką wariację obiadową
Makaron z jagodami i śmietaną to pyszna kombinacja smaków, która skutecznie zaspokoi głód. Danie warto wykonać szczególnie wtedy, gdy w sklepach i na bazarach dostępne są świeże jagody zerwane prosto z krzaczków. Jeśli nie udało nam się ich znaleźć, bez problemu możemy wykorzystać domowy dżem lub gotową konfiturę. Istnieje kilka wariantów tego posiłku, choć wersja ze śmietaną jest najbardziej popularna. Wariacją tego przepisu jest również makaron z jagodami i twarogiem, który posiada nieco inną konsystencję i smak. W zależności od tego jakie mamy preferencje, możemy wybrać jeden z wyróżnionych rodzajów nabiału. Oba z nich będą smakować wyśmienicie, o ile oczywiście będziemy trzymać się przepisu.
Jaki wybrać makaron na słodko z jagodami?
Do wykonania słodkiego posiłku najlepiej nadaje się makaron typu nitki. Oczywiście, możemy wykorzystać także inny jego typ, szczególnie jeśli posiadamy jego nadmiar. Bardzo często się zdarza, że nie mamy co zrobić z resztą makaronu z poprzedniego dnia. Nie zawsze jesteśmy w stanie wykorzystać go w pełni, choćby do zaserwowania niedzielnego rosołu. Zamiast wyrzucać ugotowane nitki do kosza, można pokierować się zasadą zero-waste, bazującej na ograniczaniu marnowania żywności. Podobnie jest w przypadku śmietany, której nie zużyliśmy w całości. Jeśli tylko część została wykorzystana do zabielenia zupy, to reszta może z powodzeniem posłużyć do stworzenia kremowo-jagodowego musu. Możliwość spożytkowania niewykorzystanych produktów pozwala na sporządzenie oszczędnej, uniwersalnej, ale i smakowitej potrawy obiadowej.
Pyszny makaron z jagodami i śmietaną – idealne danie na lato i jesień
Makaron z jagodami i śmietaną to nie tylko bardzo pożywny posiłek, ale i niezwykle prosty do ugotowania. Wystarczy zaledwie kwadrans, aby upichcić smaczny i lekki obiad, który z pewnością wpadnie w gust najmłodszych. Makaronem na słodko zachwycają się także dorośli. Dla wielu osób to powrót do wspomnień z młodości, kiedy to bardzo często jadło się tego rodzaju kombinacje. Z przepisu szczególnie dobrze skorzystać podczas trwania sezonu na owoce leśne. Jeśli mamy do dyspozycji zarówno śmietanę, jak i twaróg – możemy oba te składniki dodać do dania. Śmietanę kremówkę miksujemy wtedy z jagodami, zaś pokruszony twaróg kładziemy bezpośrednio na ugotowany i wyłożony na talerze makaron. Smacznego!