Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Makaron z kapustą - danie, które na pierwszy rzut oka może do złudzenia przypominać polskie, klasyczne łazanki. Niemniej jednak jest to całkiem inna potrawa, która jest nie tylko zdrowa, ale także i smaczna. Wywodzi się ona ze słonecznej Italii. Jak wiadomo, Włosi kochają makarony w różnorodnej odsłonie. Jednocześnie Włosi delektują się pastami w towarzystwie niskokalorycznych dodatków, dzięki czemu o wiele łatwiej jest im zadbać o linię. Makaron z kapustą jest najlepszym przykładem smacznej potrawy w zdrowej odsłonie. Jego przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu, za to goście będą zachwyceni zaserwowanym przysmakiem. Taka kulinarna podróż do słonecznych Włoch z pewnością na długo zapadnie im w pamięć.
Makaron z kapustą - danie uniwersalne i proste
Szukając w pośpiechu pomysłu na obiad czy kolację, wiele osób szuka inspiracji w sieci lub książkach kulinarnych. Warto jednak mieć na uwadze, że zwykle znajdziemy takie przepisy, które wymagają od nas czasu i - nie oszukujmy się - także i umiejętności. Jednak makaron z kapustą jest całkowitym przeciwieństwem wyszukanych przepisów. Mimo wszystko, będzie on w stanie podbić kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Do jego przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników i chwila wolnego czasu. Dzięki temu makaron z kapustą staje się daniem uniwersalnym - na każdą okazję, oraz szybkim w przygotowaniu. Możliwości pod tym względem są nieograniczone!
Makaron z kapustą - potrawa, która nie wymaga sporych nakładów finansowych
Skomplikowane przepisy, które wymagają czasu i umiejętności, będą także wymagały sporego budżetu. Zwykle wysublimowane składniki i egzotyczne dodatki mogą nadwerężyć budżet każdego z nas. Właśnie dlatego warto zdecydować się na prosty i smaczny makaron z kapustą. Tak naprawdę, potrzebne będzie jedynie pięć, tanich składników jak: makaron, kapusta, pomidory, masło i śmietana. Większość niezbędnych przypraw z pewnością posiadamy już w swojej kuchni. Opcjonalnie, można zdecydować się na makaron z kapustą w wersji mięsnej - z dodatkiem smażonego boczku lub kiełbasy. Dodatkowo wzbogaci to smak wyjątkowego dania i sprawi, że będzie ono jeszcze bardziej sycące. Niemniej jednak, nawet w wersji wegańskiej makaron z kapustą jest potrawą, którą bez większych problemów można zaserwować na specjalne okazje. Z pewnością nie rozczaruje on naszych gości!
Kapustę poszatkuj, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU.
Odstaw na 30 minut.
Odciśnij z nadmiaru płynu.
Rozpuść masło w garnku, dodaj kapustę i duś na wolnym ogniu często mieszając (możesz podlać wodą).
Gdy kapusta będzie miękka, wlej do garnka śmietanę, dopraw cukrem, pieprzem i kminkiem.
Pomidory obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, połącz z kapustą i pomidorami.
Podawaj od razu po przygotowaniu. Posyp startym żółtym serem.