Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym, to szybki i prosty w przygotowaniu pomysł na przepyszny obiad. W połączeniu z aromatyczną, podsmażoną wcześniej cebulką i chrupiącymi różyczkami brokuł zadowoli podniebienie i nasyci brzuch każdego łasucha! Aby zaserwować na stół takie danie, wcale nie potrzeba do tego Master Chefa - jest to tak banalne zadanie, że poradzi z nim sobie każdy, nawet największy gastronomiczny laik. Ten rewelacyjny przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym pozwoli Ci w mgnieniu oka stworzyć luksusowe danie, niczym z najwykwintniejszej restauracji.
Kulinarne arcydzieło, czyli kurczak w sosie śmietanowym z makaronem
Połączenie kurczaka ze śmietaną i ulubionym makaronem, to danie, które niepodważalnie cieszy się popularnością niemal na całym świecie. Podstawą do jego wykonania są trzy główne składniki : makaron, pierś z kurczaka i śmietana, a wszelakie poboczne dodatki i ulepszenia dodawać możemy wedle własnych preferencji, czy potrzeb. Jednak, aby przyrządzić makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym, wedle prezentowanego poniżej przepisu, musimy zaopatrzyć się dodatkowo w cebulę i duży, dojrzały brokuł, co zapewni nam unikalność smaku. Aby rozpocząć tworzenie potrawy, trzeba w pierwszej kolejności zabrać się za zeszklenie cebuli na rozgrzanej patelni wypełnionej olejem i pokrojeniu mięsa w plastry/kostkę - jak kto woli! W oddzielnym garnku, przy użyciu osolonej, wrzącej wody, winno się, przez około 3 minuty gotować uszykowane na tę okazję różyczki brokułu. Gdy cebula będzie gotowa, dodajemy do niej pokrojony filet z kurczaka i posypujemy ZIARENKAMI SMAKU, oraz pozostałymi, ulubionymi przyprawami.
Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym - elegancja na talerzu
Kompozycję mięsa i cebuli należy smażyć przez około 5 minut, a po upływie tegoż czasu dorzucić na patelnię wodę złączoną ze śmietaną, oraz brokuł i przejść do części duszenia mięsa pod przykryciem. W międzyczasie nie można zapomnieć o ugotowaniu makaronu. Najlepiej sprawdzi się do tego makaron penne, który, dzięki swej prostocie doda wykwintności naszemu daniu i sprawi, że będzie wyglądać wyśmienicie. Taki makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym, to potrawa typowa dla kuchni włoskiej, którą zaraz po tradycyjnym spaghetti bolognese pokochał cały świat. Jeśli mamy nieco więcej czasu, to możemy pokusić się o małe ulepszenie tejże potrawy, wykorzystując do tego piekarnik. Przy jego wsparciu stworzymy unikalny w smaku zapiekany makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym. Jedyne czego potrzebujemy, aby misja zakończyła się sukcesem to naczynie żaroodporne i dorodną garść startego, żółtego sera (ewentualnie ser mozzarella - on też się nada).
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym w mniej niż godzinę!
Kiedy śmietana otaczająca mięso uległa redukcji, a na patelni pojawił się gotowy sos, który dzięki obecności dodatków kusi aromatem, to znak, iż czas spojrzeć, jak miewa się nasz makaron. Ugotowany wedle osobistych potrzeb, zupełnie miękki, czy też nieco bardziej al dente, z pewnością nie może się doczekać, aż zostanie ulokowany na talerzu. Po jego odcedzeniu, nie zostało nam nic innego, jak połączyć go z mięsnym sosem i dokładnie wymieszać. Tę potrawę najlepiej podawać zaraz po odcedzeniu makaronu, gdyż gwarantuje to głębię smaku. Tak przyrządzony kurczak w sosie śmietanowym z makaronem, oprószony świeżą natką pietruszki sprawi, że zapragniemy dokładki!