Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dania z makaronem to super sposób na urozmaicenie codziennego menu. Zwykle ich przygotowanie trwa krótko i możesz wykorzystać składniki, które masz pod ręką. My lubimy takie wege przepisy dla zabieganych, a Ty? Jeśli tak, to nie przegap tego pomysłu na makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Wystarczy kilka składników i mniej niż pół godziny, a obiad będzie gotowy.
Wegetariański obiad z makaronem – szybko, prosto i smacznie
W sezonie na szparagi, aż trudno po nie nie sięgać. Zwłaszcza, że ten smak musimy zapamiętać na długo. Jeśli tylko mamy pod ręką pół pęczka zielonych szparagów, zróbmy z nich wegetariański obiad z makaronem. Całość nie zajmie więcej niż 30 minut, a zapewniamy, będzie smacznie!
Na początek oczyszczamy szparagi, kroimy je i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy do nich pokrojone na pół pomidorki, polewamy oliwą, doprawiamy do smaku i pieczemy przez ok. 10 minut w 200 stopniach. W między czasie gotujemy makaron – możesz też wykorzystać makaron, który został Ci z wczorajszego obiadu. Gdy warzywa będą upieczone łączymy je z makaronem, bulionem warzywnym WINIARY i posiekaną natką pietruszki. Super sprawdzą się tu też inne, świeże zioła, które lubisz, lub które akurat masz w swojej kuchni. Smacznego!
Szparagi oczyść i pokrój na 2-3 cm kawałki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Pomidorki przekrój na połowę i dodaj do szparagów. Czosnek posiekaj i posyp nim szparagi.
Całość dopraw solą i pieprzem oraz polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 10 min.
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw ½ szklanki wody z gotowania makaronu.
Do upieczonych warzyw dodaj łyżkę bulionu WINIARY oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj makaron oraz wodę i całość dokładnie wymieszaj.