Makaroniki ciastka to przysmak, który z pewnością każdy z nas świetnie kojarzy. Te kolorowe, dwuwarstwowe ciasteczka to jeden z największych przysmaków, które zachwycają oko każdego estety. Łatwo się domyślić, skąd ten wyjątkowy przysmak pochodzi. Makaroniki lub z języka francuskiego macaron pochodzą zarówno z Francji jak i z Włoch, co może nie jednego z nas mocno zdziwić. Jednocześnie wiele źródeł wskazuje nawet na to, że pierwsze makaroniki do Francji przybyły właśnie ze słonecznej Italii, choć teoria ta interpretowana jest na wiele różnych sposobów. Jedno jest jednak pewne. Makaroniki to słodkie, kruche ciasteczka, które podbiły rynki cukiernicze w całej Europie. Jeśli jednak mamy odrobinę cierpliwości, wówczas makaroniki możemy przygotować samodzielnie w domu.
Makaroniki - przepis, który możemy przygotować samodzielnie
Makaroniki to ciasteczka, które zawsze zachwycają swoimi kolorami i estetyka wykonania. Są one perfekcyjnie uformowane, a jednocześnie wyjątkowo chrupiące. Okazuje się, że możemy przygotować je własnoręcznie, czym z pewnością zaskoczymy naszych gości. Musimy jednak zadbać o to, by utrzymać równą średnicę ciasteczek, a także dodać różnokolorowe barwniki do masy, zanim zdecydujemy się je upiec. Do przygotowania makaroników wystarczą białka jaj i cukier, a także migdały i kakao - lub inne barwniki spożywcze. Potrzebny nam także będzie rękaw cukierniczy, by uformować ciasteczka do pieczenia. Pamiętajmy także o tym, by zachowywać odpowiednie odstępy pomiędzy kolejnymi ciasteczkami i należy je piec przez około 15-20 minut. Następnie wystarczy nałożyć krem i skleić ciasteczka ze sobą, by były gotowe do podania.
Jak można zabarwić makaroniki, by ciasteczka były kolorowe?
Przeglądając makaroniki ciastka w witrynach cukierni z pewnością zachwycają one nasze oczy tysiącem kolorów. Okazuje się, że przygotowując je samodzielnie również możemy wykreować unikalne efekty wizualne. Najprostszym rozwiązaniem będzie dodanie już wspomnianego kakao, które zabarwi makaroniki na kolor brązowy. Jednocześnie możemy wykorzystać przecier z truskawek, jagód lub mango, by nadać ciasteczkom odmiennych barw. Są to dodatki całkowicie naturalne i bez żadnej chemii w składzie. Jeśli jednak nie mamy pod ręką świeżych czy mrożonych owoców, wówczas rozwiązaniem stają się barwniki spożywcze. Oferują one tysiące kolorów - nawet tych, które są wyjątkowo fantazyjne. Już kilka kropel sprawi, że makaroniki ciasteczka będą we wszystkich barwach tęczy.