Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Makowiec jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Okazuje się, że większość z nas przyzwyczaiła się już do klasycznej wersji tego przepisu, która zakłada mielenie maku. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wersji tego ciasta jest wiele. Jedną z popularniejszych stał się makowiec japoński. Wbrew pozorom, nie ma on zbyt wiele wspólnego z samym krajem Kwitnącej Wiśni. Makowiec japoński to nieco oryginalniejsza, a także nieco bardziej egzotyczna wersja przepisu. Wystarczy dodać starte jabłka, by wykreować deser, który zachwyci wszystkim!
Makowiec japoński - przepis, który może wykonać każdy!
Makowiec japoński to tylko kilka, prostych czynności, które możemy wykonać, by cieszyć się smakowitym i własnoręcznie przygotowanym deserem. Wystarczy jedynie utrzeć masę makową z margaryną, przygotować sobie dobrze ubitą pianę z białek, a także jabłka. Oczywiście, najwięcej czasu będziemy musieli poświęcić na pieczenie. Makowiec japoński potrzebuje spędzić w piekarniku około 50 minut. Jednak samo przygotowanie nie powinno nam sprawić większego problemu. Nie musimy mieć żadnego doświadczenia cukierniczego - makowiec japoński z gotowej masy makowej pomoże nam zaoszczędzić czas, pieniądze, a także własną energię!
Makowiec po japońsku - deser, na każdą okazję
Makowiec po japońsku to ciasto wyjątkowo uniwersalne. Choć klasyczna wersja tego wypieku może kojarzyć się nam głównie ze świątecznym stołem, to jednak wersja "japońska" sprawdzi się zawsze. Makowiec ten może znaleźć się na wigilijnym i wielkanocnym stole, ale może także pojawić się na weselu, komunii, przyjęciu urodzinowym czy na zwykłym, rodzinnym podwieczorku. Aksamitny smak, delikatna słodycz oraz wyjątkowa konsystencja sprawiają, że sami możemy raczyć się tym wypiekiem przed telewizorem, oglądając przy tym ulubiony serial!
Makowiec japoński - jak można go udekorować?
Klasyczny przepis na makowiec po japońsku zakłada polanie go czekoladą oraz ozdobienie orzechami włoskimi. Jednak w tym zakresie możemy popisać się znacznie większą kreatywnością. Możemy wykorzystać np. polewę z białej czekolady, dekoracyjne perełki czy cukrową posypkę. Jeśli jednak chcemy nieco wzbogacić smak, wówczas wierzch makowca po japońsku możemy posypać różnorodnymi bakaliami czy wiórkami czekoladowymi. Wybierzmy te dodatki, które najlepiej wpisują się w nasze preferencje smakowe, a makowiec w tej wersji z pewnością na długo zapadnie nam w pamięć.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami oraz kaszą manną.
Połączyć masę makową i utarte żółtka. Dodać starte na grubej tarce jabłka. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek.
yłożyć na blachę. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut.
Po wystygnieciu zalać czekoladą i posypać orzeszkami.
Grażyna