Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszny makowiec na kruchym cieście to świetna alternatywa dla tych, którzy mają kłopoty z ciastem drożdżowym lub upieczeniem biszkoptowej rolady. A że makowiec przynajmniej raz do roku upiec wypada...
Zagniatamy szybko ciasto (najlepiej z mąki krupczatki) z proszkiem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas przyrządzania masy makowej. Możemy zrobić ją samodzielnie, krok po kroku (jak w przepisie) lub wykorzystać gotową masę z puszki, do której wystarczy dodać miód, kogel-mogel, bakalie, starte jabłka i pianę z białek (nie dodajemy już cukru).
1/4 ciasta możemy odłożyć i wykorzystać do dekoracji: przed pieczeniem na wierzchu masy makowej układamy wycięte foremkami do ciastek gwiazdki lub serduszka. Ciepłe ciasto można również polukrować.
Mak wypłucz, zalej gorącą wodą lub mlekiem. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu.
Pozostaw na 24 godziny, następnie odcedź i zmiel 2 razy w maszynce do mielenia.
Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto i wyłóż je na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę o wymiarach 25 x 36 cm.
Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, dodawaj stopniowo zmielony mak.
Dodaj miód, bułkę tartą, jabłka starte na grubej tarce, bakalie, olejek i na koniec dodaj lekko mieszając ubite na sztywno białka.
Gotową masę wyłóż na ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz około godziny.
Cukier puder utrzyj wodą na gęstą masę i posmaruj jeszcze ciepłe ciasto.