Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Co to jest malinowa chmurka bez pieczenia?
Malinowa chmurka bez pieczenia to idealne ciasto na lato, które zachwyci każdego. Składa się z delikatnej, chrupiącej podstawy, warstwy pysznych malin w galaretce, kremowej masy śmietankowej oraz wieńczącej deser lekkiej, chrupiącej warstwy, którą możesz zrobić z bezy, pokruszonych ciasteczek albo prażonych migdałów. Ciasto z malinami bez pieczenia jest doskonałe przez cały rok, można je przygotować również z mrożonymi malinami, ciesząc się letnim smakiem przez cały rok.
To delikatny deser, który łączy w sobie słodko-kwaśne maliny z lekkim, śmietankowym kremem i chrupiącym wierzchem. Jest to idealna propozycja na letnie dni, by poczęstować swoich gości, gdy nie mamy ochoty na pieczenie i długie siedzenie w kuchni. Szybki w przygotowaniu, wykorzystuje proste składniki, które najczęściej mamy w domu.
Ciasto bez pieczenia malinowa chmurka sprawdzi się doskonale na różnego rodzaju imprezach rodzinnych, przyjęciach urodzinowych, czy spotkaniach z przyjaciółmi. Jest pewnym hitem każdej uroczystości! Można je podawać jako lekki deser po obiedzie lub jako słodką przekąskę podczas pikniku czy grilla.
Dzięki łatwości przygotowania i możliwości wykorzystania mrożonych owoców, chmurka malinowa bez pieczenia jest deserem idealnym dla zapracowanych osób, które chcą zachwycić swoich bliskich czymś pysznym i wyjątkowym. To ciasto nie tylko smakuje wybornie, ale także wygląda efektownie, co sprawia, że staje się ozdobą każdego stołu.
Składniki potrzebne do przygotowania malinowej chmurki
Aby przygotować malinową chmurkę bez pieczenia potrzebujesz maliny - mogą być zarówno świeże, jak i mrożone i maślanych herbatników typu petitki - jeśli chcesz możesz użyć pełnoziarnistych albo bezglutenowych. Dodatkowo potrzebna będzie śmietanka 30% lub 36%, serek mascaropne, cukier puder, ekstrakt waniliowy i galaretka Winiary.
Malinowa chmurka bez pieczenia najlepiej smakuje schłodzona. Przechowuj ją w lodówce przez 2-3 dni. Możesz przygotować deser dzień przed planowanym podaniem, aby smaki się dobrze połączyły. Podawaj schłodzoną, udekorowaną świeżymi malinami lub miętą, a także posypaną odrobiną cukru pudru lub płatkami migdałów. Świetnie będzie też smakować z bitą śmietaną.
Ciasteczka typu petitki pokrusz na drobne kawałki - możesz włożyć do woreczka foliowego i rozkruszyć je za pomocą wałka do ciasta lub po prostu użyć malaksera.
Dodaj roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj.
2/3 ciasteczek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie. Dociśnij dokładnie, aby stworzyć podstawę ciasta. Wstaw do lodówki.
2 galaretki malinowe przygotuj w 700 ml wody. Następnie odstaw je do przestudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszaj ją z malinami i przełóż na schłodzony spód z herbatników. Ciasto wstaw do lodówki aż galaretka stężeje.
Śmietanę ubij mikserem aż będzie puszysta.
Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone oraz cukier i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż na warstwę galaretki.
Wierzch ciasta posyp pozostałymi ciasteczkami i wstaw do lodówki, żeby je schłodzić na min. 1 godzinę. Ciasto możesz posypać również płatkami migdałów.