Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozpuść opakowanie galaretki w 250 ml gorącej wody i ostudź.
Gdy galaretka wystygnie, ale jeszcze nie zgęstnieje, zblenduj ją ze śmietanką roślinną i przelej równo do pojemniczków.
Tak przygotowaną piankę odstaw do lodówki na około 3 h.
Godzinę przed wyjęciem pianki z lodówki - przygotuj kolejną galaretkę, tym razem według przepisu z opakowania.
Gdy pianka zgęstnieje, wyciągnij ją z lodówki i zalej ostudzoną galaretką, znów odstaw do lodówki na około 2 h.
15 min przed wyciągnięciem galaretki z lodówki, wymieszaj nasiona chia z mlekiem migdałowym. Tak przygotowaną masę dodaj do deserów i znów odstaw do lodówki na około 1 h.
Gdy chia też zgęstnieje, upraż na patelni ulubione orzechy i pokrusz je. Następnie wymieszaj z miodem i ułóż na deserze. Całość udekoruj świeżymi malinami.
Śmietankę roślinną możesz wymienić na jogurt lub mleko. Galaretkę lej po owocu lub łyżeczce, wtedy zachowasz jej klarowność. By wykonać skos, włóż szklankę do miseczki po przekątnej. Skos z pianki najlepiej zostawić na noc w lodówce, by się dobrze ściął (wszystko zależy od mocy lodówki i ustawionej w niej temperatury).