Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na Malcie spędziłem w maju tego roku niezapomniane, pełne słońca wakacje. Maleńka śródziemnomorska wyspa urzekła mnie pod wieloma względami. Gościnni i przyjaźnie nastawieni Maltańczycy okazali się świetnymi kompanami do rozmów. Wszystkie porady i rekomendacje, jakie otrzymałem od miejscowych okazały się strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza w przypadku przyrządzania maltańskiej zupy rybnej.
Maltańska kuchnia jest prosta, niezbyt atrakcyjna wizualnie, ale za to pełna smaków i aromatów wydobywanych z dużej ilości ziół i świeżych składników – tak jest w przypadku przepysznej zupy rybnej, przyrządzanej według maltańskiej receptury. Zupa Aljotta, na którą przepis przedstawiam poniżej to jedno ze sztandarowych dań kuchni maltańskiej. To prosta w przygotowaniu, esencjonalna i pełna słońca zupa rybna.
Z Malty przywiozłem nie tylko wspomnienie krystalicznie czystej wody, pięknych zabytków i bezchmurnego nieba, ale też prawdziwe maltańskie smaki, które wbrew pozorom nie tak łatwo napotkać w trakcie eksplorowania wyspy.
Mnie udało się zagościć w dwóch szczególnie wartych polecenia restauracjach. Pierwsza to Ta’ Kolina ulokowana w miejscowości Sliema. Lokal o dobrym standardzie, perfekcyjnej obsłudze kelnerskiej, z menu nastawionym ściśle na tradycyjną maltańską kuchnię, bez fajerwerków wizualnych ale za to z najlepszym jedzeniem jakie jadłem w trakcie całej wyprawy. Druga to Reno’s Restaurant w miescowości Birżebugga, gdzie większość gości stanowią mieszkańcy tej miejscowości, a prowadząca lokal rodzina każdego klienta traktuje jak starego znajomego. W obu tych miejscach zarekomendowano nam właśnie Aljottę, i dlatego właśnie przepisem na to danie postanowiłem podzielić się z Wami w tym miejscu. :)
Posiekaną w piórka cebulę i posiekany czosnek usmaż w garnku na oliwie na złoty kolor.
Następnie do garnka dodaj pomidory, posiekane zioła i wodę.
Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie dodaj rybę i gotuj na małym ogniu do czasu aż ryba będzie gotowa.
Wyjmij rybę z garnka i usuń z mięsa ości, skórę i wszystkie niejadalne części.
Znajdujący się w garnku wywar dalej podgrzewaj, dodaj do niego ryż i ugotuj do miękkości.
Tak przygotowaną zupę rybną dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a na sam koniec włóż kawałki ryby z powrotem do garnka.
Zupę rybną podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.