Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie bez powodu napój na bazie jogurtu, czyli mango lassi nazywany jest "starożytnym smoothie". Historia tego smakowitego koktajlu sięga czasów przed naszą erą.
Co wyróżnia mango lassi na tle innych koktajli?
Mango lassi jest "złotem Indii". Miliony osób na całym świecie pokochały ten wyśmienity koktajl, który może równocześnie spełniać rolę słodkiego deseru. Wyróżnia się on przede wszystkim gęstą i aksamitną konsystencją. Dodatkowo smak słodki i słony jest perfekcyjnie zrównoważony. Standardowy przepis na mango lassi zakłada dodatek kardamonu, cukru oraz soku z cytryny. Takie połączenie ma wyjątkowo orzeźwiające właściwości. Koktajl ten świetnie komponuje się z ostrymi i wyrazistymi daniami indyjskiej kuchni.
Przepis na mango lassi - o czym musimy pamiętać?
Mango lassi jest koktajlem, który można przygotować we własnym zaciszu domowym. Potrzebne nam będą jedynie odpowiednie składniki, a także wysoki blender - najlepiej kielichowy. Kluczem do sukcesu jest jednak wybór odpowiedniego mango. Owoc powinien być mocno dojrzały, by zaoferował nam pełnię smaku. Mango lassi - przepis jest prosty, a dzięki temu słodki deser jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Warto także zwrócić uwagę na to, że można go odrobinę modyfikować. Jeśli lubimy wyraźniejszy smak i aromat możemy pokusić się o dodanie większej ilości kardamonu i nieco mniejszej ilości cukru.
Mango lassi - smakowite smoothie na każdą okazję
Przygotowanie mango lassi zajmie nam jedynie kilka chwil, jednak napój ten sprawdzi się dosłownie podczas każdej okazji. Możemy go przygotować w formie zdrowego i energetyzującego śniadania, ale także jako wieczorny deser. Mango lassi może być także serwowany jako dodatek na przyjęcia czy grill w gronie znajomych. Koktajl jest zdrowy i nie zawiera dużej ilości kalorii, więc z pewnością przypadnie on do gustu wszystkim tym, którzy dbają o swoją sylwetkę. Mango lassi z pewnością nas nie rozczaruje!
Jeszcze więcej przepisów z kuchni indyjskiej znajdziesz tutaj:
Zobacz też jak jedna z nas bawiła się na warsztatach kuchni indyjskiej!
Mango myjemy, obieramy ze skórki. Odkrawamy cały miąższ, jak najbliżej pestki.
Miąższ przekładamy do kielicha blendera, dodajemy jogurt naturalny, wodę, sok z cytryny oraz szczyptę kardamonu.
Miksujemy wszystkie składniki, do otrzymania gładkiej konsystencji.
Jeśli napój okaże się mało słodki, dodajemy łyżkę cukru.
Mango lassi podajemy schłodzone.