Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gotowana marchewka do obiadu idealnie komponuje się zwłaszcza z ziemniakami i kotletem mielonym. Chociaż można przygotować ją z mrożonki, najlepiej smakuje ta przygotowana od podstaw, czyli ze świeżej marchwi. Sekretem doskonałej marchewki na gęsto jest proces jej podwójnego gotowania. Jeśli marchew ugotujesz w całości z dodatkiem soli, cukru i masła, a dopiero później pokroisz ją w kostkę i ugotujesz ponownie, masz szansę uzyskać idealny dodatek do każdego obiadu. Klucz do sukcesu tkwi w stopniowym dodawaniu do marchwi wywaru z pierwszego gotowania. To on w połączeniu z dodatkiem mąki nada marchwi idealną, kremową konsystencję.
Marchewka na gęsto - przepis
Marchewka na gęsto do obiadu to dodatek, który możesz przygotować z wyprzedzeniem, a następnie jedynie podgrzać przed podaniem. Takie warzywa do obiadu doskonale sprawdzają się też na drugi dzień - smakują równie smacznie, co tuż po zdjęciu z palnika. Aby marchewka na gęsto do obiadu miała odpowiednią konsystencję, trzeba gotować ją dwuetapowo. Zacznijmy jednak od początku: nasz przepis na marchewkę na gęsto rozpoczyna się od obrania świeżej marchwi. Większe kawałki lub całą marchew należy ugotować następnie w wodzie z dodatkiem masła, soli i odrobiną cukru. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je, studzimy i kroimy w kostkę. Następnie marchew przekładamy do czystego garnka i ponownie gotujemy - tym razem już krótko. Do gotującej się marchwi dodajemy mąkę oraz wywar z pierwszego gotowania. Takie połączenie sprawi, że marchew będzie miękka, aromatyczna, kremowa i delikatna.
Jak podawać marchew na gęsto?
Jeśli smakuje Ci marchewka na gęsto, przepis, który przedstawiliśmy powyżej z pewnością spełni wszystkie Twoje oczekiwania i przypomni Ci doskonały smak tego obiadowego dodatku, kojarzący się z dzieciństwem w domu rodzinnym czy z wakacjami u dziadków. Marchewka na gęsto najlepiej smakuje podawana na ciepło, na przykład do gotowanych ziemniaków i kotletów - mielonych czy schabowych. Przed podaniem można też posypać ją świeżą, posiekaną natką pietruszki, dla koloru i aromatu. Ponieważ marchew na gęsto tak dobrze smakuje na ciepło, jest też świetnym dodatkiem do odgrzewania. W przeciwieństwie do świeżych warzyw, przechowywana w lodówce nie straci swojego smaku, aromatu czy oryginalnej konsystencji. Warto podkreślić też, że marchewka na gęsto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, nawet jako dodatek do uroczystego rodzinnego obiadu. Można również przygotować ją w weekend, aby oszczędzić nieco czasu w ciągu pozostałej części tygodnia.
Marchew obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z zimna woda i dodatkiem masła , soli i cukru i gotujemy az marchew będzie miękka.
Na sam koniec zasypujemy mąką ok 2-3 łyżek. Gotujemy, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło!.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.