Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zestaw surówek do dań obiadowych stał się już prawdziwym standardem. Obecnie serwuje się kilka rodzajów sałatek, z których każda ma charakteryzować się odmiennym smakiem i kompozycją składników. Okazuje się jednak, że często to najprostsze rozwiązania mogą okazać się najbardziej efektywne. Prym wiedzie tutaj marchewka gotowana na parze. Sprawdzi się ona perfekcyjnie jako uzupełnienie dań obiadowych lub zdrowa przekąska. Marchewka gotowana na parze jest zdrowia, a co najważniejsze, jest ona także prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka minut, a nasza oryginalna sałatka będzie gotowa i z pewnością zaskoczy zgromadzonych gości.
Marchewka na parze - ile gotować?
Marchewka na parze - ile gotować? Takie pytania mogą pojawić się w głowach tych, którzy noszą się z zamiarem przygotowania tej "sałatki". Okazuje się, że wszystko zależy od tego, jaki sposób przygotowania marchewki wybierzemy. Zwykle w parowarze wystarczy około 20 minut, by krążki warzywa zmiękły, a jednocześnie pozostały soczyste. Jeśli jednak nie posiadamy parowaru, to możemy skorzystać z najbardziej konwencjonalnego sposobu - durszlaku zawieszonego nad garnkiem z gotującą się wodą. W tym wypadku trzeba będzie stale kontrolować stan marchewki. Nie może ona pozostać twarda, a jednocześnie nie może się ona rozgotować. Doprowadzi to do tego, że kawałeczki mogą się rozpadać i stracą swój pierwotny smak.
Marchewka gotowana na parze - dodatek uniwersalny do każdego dania głównego
Marchewka gotowana na parze to dodatek, który jest wyjątkowo uniwersalny. Można bez obaw serwować go w towarzystwie dań głównych na bazie ryżu, mięsa czy ziemniaków. Co ciekawe, niektórzy decydują się na to, by marchewka gotowana na parze stanowiła "zagryzkę" do zup! Sprawdzi się ona świetnie także jako dodatek do dań z grilla czy owoców morza. Wszystko tu zależy od naszych preferencji smakowych!
Marchewka na parze - przyprawy
Nie da się ukryć, że dodatek do obiadu musi być prosty w przygotowaniu i smaczny. Taka właśnie jest marchewka na parze. Przyprawy jednak będą nieodłączną częścią tej oryginalnej i prostej sałatki. Przede wszystkim talarki marchewki warto okrasić szczyptą soli - ewentualnie przyprawą maggi. Warto także gotować marchewkę na parze w towarzystwie ziela angielskiego, oregano lub majeranku. Dzięki temu nabierze ona przyjemnego, ziołowego smaku i aromatu. Jeśli z kolei lubimy nieco pikantniejsze smaki, można dodać szczyptę suszonych płatków chilli. Z pewnością taka marchewka na parze nabierze wyrazistości!
Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie talarki.
W parowarze układamy marchewkę i dodajemy Ziarenka Smaku WINIARY i maggi.
Włączamy parowar na 20 minut i podajemy tuż po przygotowaniu.