Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewka po koreańsku to lekko pikantny, a przy tym zdrowy i pełen witamin dodatek do obiadu. Dobrze komponuje się z sałatką, możesz ją również podawać do wszystkich mięs oraz ryb smażonych. Marchew jest źródłem witaminy A, K, B2, B3, B6, a także potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Dołączenie marchewki po koreańsku do głównego dania to jeden ze sposobów na to, żeby spożyć zalecane przez dietetyków przynajmniej 400 g warzyw i owoców każdego dnia.
Marchewka po koreańsku bardzo dobrze pasuje do wszystkich rodzajów ryb i mięs smażonych. Jeśli cenisz kuchnię azjatycką, z pewnością przypadnie Ci do gustu, tym bardziej, że przygotowanie tego przepisu jest bardzo proste!
Marchewka po koreańsku: jak zrobić?
Samo jej przygotowanie nie jest trudne ani skomplikowane. Musisz jednak pamiętać o tym, żeby zabrać się za to z odpowiednim wyprzedzeniem. Żeby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły, marchewka wymaga przechowywania w lodówce przed podaniem. Idealnym rozwiązaniem jest przyrządzenie potrawy dzień przed imprezą rodzinną lub spotkaniem towarzyskim. Świeżo zrobiona marchewka po koreańsku może być trzymana w szczelnym pojemniku do kilku dni, nie tracąc przy tym niepowtarzalnego aromatu.
Marchew po koreańsku - podsumowanie
Jeśli lubisz jeść aromatyczne dania, marchewka po koreańsku to przepis dla Ciebie! Zachwyci Cię jej wyrazisty smak - każdy wielbiciel kuchni azjatyckiej doceni taką potrawę.
Marchew obierz i pokrój w paski.
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju wrzuć marchewkę i smaż przez ok. 3-4 minuty.
Ziarna kolendry zmiażdż w moździerzu, a czosnek pokrój w plastry. Następnie dodaj na patelnię wraz z ziarnami sezamu.
Całość oprósz szczyptą mąki ziemniaczanej. Dodaj WINIARY Sos Hot&Sweet Chili. Smaż jeszcze przez 30 sekund.
Wyłóż na talerz, a następnie dodaj świeżą kolendrę. Dopraw kilkoma kroplami soku z limonki.