Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotowanie masy budyniowej. Przygotuj budyń wg instrukcji na opakowaniu i zostaw do przestygnięcia. Kostkę masła w temperaturze pokojowej utrzyj w garnku z masą kajmakową, do masy dodawaj partiami schłodzony budyń i miksuj całość na wolnych obrotach. Przygotowaną masę odstaw w chłodne miejsce.
Przygotowanie ciasta W dużym garnku, na małym ogniu rozpuść masło, miód, cukier puder- kiedy się rozpuszczą dodaj zmieszaną sodę z octem (musisz zrobić to szybko, bo soda zacznie się pienić). Nie ściągając garnka z ognia podgrzewaj masę, ciągle mieszając, aż nabierze złoto- pomarańczowego koloru i lekko się spieni. Zdejmij garnek z ognia i pozwól ciastu lekko (!) się schłodzić (ok 5 minut), następnie dodaj jajka i mieszaj, aby się nie ścięły, dodawaj porcjami mąkę i cały czas mieszaj powstałą masę najlepiej drewnianą łyżką- kiedy mieszanie będzie już trudne przełóż masę na stolnicę i dodaj resztę mąki i szybko zagnieć ciasto (ciasto musi być cały czas ciepłe!). Ciasto podziel na 6 kul i rozwałkuj je bezpośrednio na papierze do pieczenia na cienkie, prostokątne placki o wielkości mniej więcej średniej blaszki do pieczenia. Przygotowane placki piecz w piekarniku (pojedynczo) rozgrzanym do 180 stopni przez ok 3-5 minut- muszą się lekko zrumienić. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, póki jest jeszcze ciepłe, możemy nadać mu odpowiednie wymiary i dociąć je w idealne prostokąty- ciasto po przestudzeniu jest niemożliwe do krojenia, bo zamienia się w kamień i się łamie :-)
Składanie ciasta Placki/ciasto musi być wystudzone! Układamy warstwę ciasta na przemian z masą budyniowo- kajmakową, wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy zmielonymi okruszkami ciasta (które zostały nam po przycinaniu) oraz startą czekoladą, ulubionymi orzechami, lub nasionami słonecznika. I na koniec najtrudniejsze… ciasto odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 h, a najlepiej na 24 h! Dopiero po tym czasie ciasto wchłonie nadmiar masy i stanie się miękkie i rozpływające się w ustach. Ciasto przed podaniem musi odstać ok 15-20 minut, aby nie było za zimne <3 Smacznego!