Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gdyby tylko sezon grillowy trwał przez cały rok! Niestety tak nie jest, dlatego warto wykorzystać te nieliczne okazje na przygotowanie marynowanych piersi z grilla. Jest to mięso bardzo soczyste i delikatne. Sekretem tego dania jest aromatyczna marynata przygotowana z Przyprawy WINIARY oraz tymianku, oleju, białego wina i Ketchupu WINIARY. Wystarczy zostawić mięso w marynacie na odpowiednio długi czas, by cieszyć się jego smakiem podczas rodzinnego grilla.
Zacznij od oczyszczenia i pokrojenia filetów na połowy. Mniejsze kawałki mięsa szybciej się upieką na ruszcie, ale za małe się wysuszą i staną twarde. Ketchup WINIARY połącz z białym winem, olejem, tymiankiem i przyprawą WINIARY. Dokładnie wymieszaj, a następnie posmaruj mięso marynatą i odłóż na przynajmniej 1 godzinę. Grilluj równomiernie z każdej strony. Podawaj z sosem chili i ulubioną sałatką lub surówką. Smak marynowanych piersi z grilla podkreślą też pieczone ziemniaki.
Świetnie komponują się one z kruchymi sałatami czy łagodnym octem balsamicznym. Co ważne – tak przygotowane filety możesz upiec zarówno na grillu na świeżym powietrzu, jak i w piekarniku lub na patelni grillowej. Sprawdzą się jako niedzielny obiad, jako dodatek do sałatek czy baza do kolacji lub lunchu. Ostry ketchup możesz zastąpić łagodnym, jeśli nie do końca odpowiadają Ci pikantne dania.
Filety przekrój na połowę. Keczup, olej, wino, tymianek i przyprawę WINIARY, wymieszaj.
Posmaruj mięso i pozostaw na 1 godzinę.
Mięso razem z marynatą smaż lub grilluj przez 15 minut ze wszystkich stron.
Podaj z sosem chilli.