Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziele angielskie, pieprz i gorczycę utrzeć w moździerzu.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 1/4 szklanki oleju, zeszklić na nim cebulę.
Dodać do niej posiekany czosnek, miód i cukier. Smażyć razem, aż miód i cukier się rozpuszczą.
Dodać koncentrat pomidorowy, utarte przyprawy, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, listki laurowe i trochę soli. Wlać pół szklanki wody. Wymieszać i smażyć na małym ogniu ok. 15 minut, co chwilę mieszając. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Gotowy sos ostudzić.
Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na 2 łyżkach oleju, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Pieczarki ostudzić i dodać do sosu.
Paprykę wyjąć z zalewy, pokroić w cienkie, 2-3 cm długości paski. Dodać ją do przestudzonego sosu.
Z filetów śledziowych zdjąć skórę. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
Kawałki ryby dodać do sosu.
Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się "przegryzło".