Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Aby uzyskać sos, zmiksuj papryczki chili z kminkiem, koncentratem pomidorowym, kostką drobiową i wodą. Odcedź i odstaw.
Nadziej udziec. Zrób w nim kilka otworów, napełnij je suszonymi owocami, orzechami i posyp solą. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wskazówka: obsmażając mięso wstępnie na patelni „zamykasz” je, dzięki temu soki nie wydostaną się z mięsa podczas pieczenia w piekarniku. Po upieczeniu pozostanie ono soczyste w środku.
Mięso umieść w naczyniu do pieczenia, polej sosem, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 200°C przez godzinę. Po tym czasie ponownie polej raz jeszcze mięso sosem, by uniknąć przesuszenia i piecz jeszcze przez 30 minut lub aż mięso będzie całkowicie gotowe. Podgrzej pozostały sos, pokrój udziec w plastry i podawaj.