Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masa budyniowa - zapisz przepis!
Przepis na masę budyniową to coś, co warto znać – przydaje się w kuchni przy różnych okazjach. Okaże się niezastąpiona w przypadku rozmaitych deserów. Łatwa masa budyniowa do ciasta nierzadko też świetnie zastępuje ciężkie i tłuste kremy, które nie każdemu smakują. Przydaje się do przekładania tortów i domowych ciast. Sprawdzi się jako element do dekoracji babeczek, ale też jako podkład dla masy cukrowej, marcepanowej czy z pianek marshmallows. Warto opanować umiejętność przygotowywania takiej masy, ponieważ ma wiele różnych zastosowań.
Szybka masa budyniowa: przepis
Jak zrobić masę? Wbrew pozorom nie jest to trudne i wystarczy dosłownie kilka prostych składników, które na pewno masz pod ręką w swojej kuchni. Przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż pół godziny. Na początek ugotuj na mleku Budyń o Smaku Waniliowym WINIARY. Skorzystaj z instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
Utrzyj tłuszcz z cukrem. Możesz do tego wykorzystać margarynę do wypieków lub tradycyjne masło, które nada masie nieco bardziej kremowego smaku. Podczas ucierania masy dodawaj do niej po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieraj aż do zużycia całego budyniu. W ten sposób powinien powstać dość gęsty, ale gładki krem.
Gotową masę przełóż na ciasto lub tort. Możesz nią udekorować także ciasteczka lub babeczki. Możliwości wykorzystania tego przepisu na masę budyniową są nieskończone!
Idealna masa budyniowa, przygotowana według przepisu, nie będzie ani zbyt gęsta, ani za słodka, a nakładanie jej na ciasto powinno przychodzić bardzo prosto. Pamiętaj jednak, że gusta są różne. Jeśli preferujesz masę o innej konsystencji lub trochę innym smaku, możesz spróbować zmodyfikować przepis według swojego uznania, zmieniając proporcje mleka i cukru.
Przepis masa budyniowa - podsumowanie
Umiejętność tworzenia masy budyniowej warto opanować, ponieważ ma szerokie zastosowanie przy przygotowywaniu pysznych deserów. Sprawdza się również przy pieczeniu ciast i tortów. Jednym z najpopularniejszych ciast, którego nie przygotujesz bez odpowiedniej masy, jest karpatka. Domowy krem budyniowy to uniwersalny przepis, który warto mieć pod ręką, jeśli lubisz zachwycać gości swoimi deserami. Odpowiedni smak i konsystencja tego uniwersalnego kremu sprawią, że wszyscy będą chwalić Twoje wypieki!
Przygotowując się do wykonania tego przepisu, pamiętaj, żeby odpowiednio wcześnie wyjąć masło z lodówki. W przeciwnym razie będzie za bardzo zmrożone i za twarde, co może spowodować trudności w końcowej fazie.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Odlej pół szklanki mleka i rozrób w nim jedno opakowanie budyniu. Jeżeli robisz masę na więcej porcji, zwiększ proporcjonalnie ilość mleka. 2 minuty.
Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony budyń z mlekiem, stale mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez pół minuty.
Odstaw budyń do ostygnięcia. Żeby uzyskać najlepszą konsystencję, przykryj jeszcze gorący budyń folią spożywczą, w taki sposób, żeby folia dotykała masy.
Gdy budyń ostygnie do temperatury pokojowej, zacznij ucierać masło z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodawaj po jednej łyżce ostygniętego budyniu, cały czas ucierając.
Gotową masę wykorzystaj do przekładania, rolad, ciast, a nawet rurek z kremem.
beata