Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zwykłe masło to tłuszcz mleczny, na którym nie zaleca się smażyć, ale który świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa. Roztopione masło jest stosowane w przepisach na różnego typu wypieki. Nadaje się również do polewania gotowanych warzyw do obiadu. Neutralne, czyli niedoprawione w żaden sposób masło jest uniwersalne, jednak to masło czosnkowo-ziołowe cieszy się ogromną sympatią osób gustujących w wyrazistych daniach i aromatycznych przekąskach. Gotowe masełko o smaku i aromacie czosnku dodawane jest najczęściej do pieczywa chrupkiego - bagietek i grzanek. Jest na tyle wyraziste, że dzięki niemu kanapka nie potrzebuje już żadnych innych dodatków. Przygotowanie domowego masełka czosnkowego jest proste i zajmuje zaledwie kilka minut, a gotowe masło można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni i stosować do wielu potraw - nie tylko do pieczywa.
Przepis masło czosnkowe - co dodać?
Hasło "przepis masło czosnkowe" wpisują w wyszukiwarkę przede wszystkim wielbiciele gotowego masła czosnkowego, którzy znają jego smak między innymi z restauracji czy ze sklepów z pieczywem. Masło czosnkowo ziołowe nadaje charakterystyczny smak i aromat głównie bagietkom - tym już upieczonym i tym do upieczenia w domu. Nie może ono jednak równać się z masełkiem czosnkowo ziołowym stworzonym samodzielnie. Taki dodatek do pieczywa jest jeszcze bardziej aromatyczny i jeszcze lepiej podkreśla smak chrupiącego pieczywa. Aby go przygotować poza masłem potrzebujesz jeszcze świeżego czosnku i takich ziół jak cząber, melisa, rozmaryn, oregano i majeranek. Oczywiście, mieszankę ziół można dostosować do swoich preferencji. Do masła pasować będzie też między innymi bazylia czy kolendra.
Do czego stosować masło czosnkowo ziołowe?
Masło czosnkowo ziołowe do bagietek to z pewnością najpowszechniejsze zastosowanie tego produktu, jednak w rzeczywistości masło czosnkowe można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Doskonale komponuje się ono nie tylko z pieczywem, ale również z mięsem (zwłaszcza z drobiem), z warzywami czy rybami. Masełko można wykorzystać do przygotowania kotletów de volaille, do duszonej czy pieczonej ryby, do warzyw z grilla takich jak papryka, cukinia czy bakłażan, a także na kanapkach.
Prezentowany przepis na masło czosnkowe to sprawdzona receptura, pozwalająca na przygotowanie wyrazistego w smaku, bardzo aromatycznego dodatku. Proponowane składniki można jednak modyfikować, doprawiając masło solą i pieprzem według uznania lub zamieniając zastosowane zioła na te, które darzymy większą sympatią.
Wyjąć masło, aby zmiękło. Zioła należy posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z miękkim masłem. Łyżką wygładzić powierzchnię i gotowe!
Polecam masło szczególnie jako dodatek do grilla. Smarujemy z obu stron pokrojona bagietkę i przypiekamy na grillu.
Będzie świetne również jako dodatek do smażonych i duszonych ryb.