Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zimą, wiosną, w trakcie świąt i imprez rodzinnych — jakiej potrawy nie może zabraknąć na stole? Można przygotować ją na słodko, ostro, w oleju lub w śmietanie. Dla wielu jest to wręcz kulinarne dobro narodowe. Tak, chodzi o śledzie. Matiasy w oleju i śledzie à la matias to jedna z najsmaczniejszych wariacji na temat tej ryby. Matiasy to młode śledzie, złowione przez pierwszym tarłem. Pochodzący z Holandii gatunek odznacza się ciekawym różowym zabarwieniem oraz wyjątkowym smakiem. Przepis pozwoli Ci na przygotowanie perfekcyjnych matiasów lub innego gatunku śledzia na modłę à la matias. Potrawę tę można przygotować ze świeżych śledzi, choć ten holenderski gatunek może być trudno dostępny w Polsce w świeżej formie. Warto systematycznie gościć śledzia na swoim stole, ponieważ ryba ta jest przebogata w dobroczynne kwasy omega 3, które mają pozytywny wpływ nie tylko na ogólną odporność organizmu, ale również poziom cholesterolu czy ciśnienie krwi.
Jaki jest przepis na matiasy w oleju? Poniżej znajdziesz pełną instrukcję przygotowania, spis potrzebnych składników oraz instrukcję "krok po kroku". Przygotowanie dania zaczyna się od moczenia śledzi. Wystarczy już ok. 600 g tej ryby, aby przygotować 4 smaczne porcje. Po dziesięciu minutach ryba jest już wystarczająco namoczona. W następnym kroku należy zagotować cebulę — robimy to w garnku z niewielką ilością wody i octu, liściem laurowym, zielem angielskim oraz bulionem warzywnym WINIARY. Po zagotowaniu cebula powinna się wystudzić. W tym czasie odcedzone z wody śledzie należy pokroić w paski. Matiasy układamy na przemian z cebulą w misce, starając się przepleść kilka razy warstwę cebuli i śledzi. Dzięki temu ryba nabierze idealnego aromatu i "przegryzie się" z cebulką. Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Po ułożeniu śledzi miskę z potrawą wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie smaki przełamią się, tworząc niezapomnianą dla kubeczków smakowych kompozycję. Tak przygotowane śledzie należy podawać jako przystawkę lub osobne danie. Matiasy w oleju i occie wspaniale smakują w towarzystwie cebulki, korniszona i pajdy chleba — zwłaszcza pszennego, z chrupiącą skórką. Gotowe!
Sprawdź inne pomysły na szybkie i sycące posiłki. Na stronie czeka na Ciebie mnóstwo kreatywnych pomysłów na dania świąteczne, jak i codzienne przekąski. Przygotowaliśmy dla Ciebie zarówno przepisy na ryby i sałatki śledziowe, jak i pomysły na ciasta i desery. Na naszej stronie znajdziesz przepisy dla wegan, wegetarian i fanów mięsa. Smacznego!
Matiasy namocz w wodzie na około 10 minut.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Następnie wrzuć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dolej wodę oraz dodaj bulion warzywny WINIARY.
Do garnka dodaj ocet, zagotuj całość, a następnie pozostaw do wystudzenia.
Śledzie odcedź z wody i pokrój w paseczki.
Odcedź cebulę na sicie.
W misce układaj warstwowo: śledzie, cebula. Powtórz takie układanie jeszcze dwa razy.
Całość zalej olejem i dopraw odrobiną pieprzu. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby składniki dobrze się przegryzły.